Förvärrad bostadsbrist – trots ökat byggande

I Hyresgästföreningens nya rapport Miljonärsprogrammet presenteras siffror på byggandet i landets alla län och kommuner under åren 2010–2019. Rapporten visar att många av kommunerna visserligen har byggt många nya bostäder, men att befolkningen har ökat i en högre takt. Därför har den faktiska tillgången på bostäder minskat i stället för att öka. Bostadsbristen har helt enkelt förvärrats.
- Framför allt behöver samhället och politiken börja se till behov i stället för efterfrågan. Bostadsbristen har blivit en klassfråga där de med sämst förutsättningar som vanligt är förlorarna. Lösningen måste vara en social bostadspolitik som åter igen gör bostaden till en rättighet istället för en vara som alla andra, säger Andreas Sjöö, bostadspolitisk strateg på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.
Mellan åren 2010–2019 har Sverige som helhet tappat 150 000 bostäder jämfört med vad som hade krävts för att hålla jämna steg med befolkningsökningen. Det motsvarar hela Uppsala län. I Göteborg ökade befolkningen med cirka 72 000 invånare under samma period. Samtidigt byggdes det cirka 23 000 bostäder vilket var en relativt hög siffra, men det hade behövts byggas ytterligare 13 000 bostäder för att hålla jämn takt med befolkningsökningen. Även i flera av regionens andra tillväxtkommuner som Kungsbacka, Mölndal, Varberg och Lerum har bristen på bostäder ökat kraftigt trots en relativt hög byggtakt.
Majoriteten av kommunerna i regionen har enligt rapporten haft en byggtakt som resulterat i förvärrad bostadsbrist. Men det finns även exempel på det omvända. Orust, Tjörn och Öckerö tillhör regionens minsta kommuner i antal invånare och som också byggt minst antal bostäder. Men i relation till befolkningen har byggandet legat på en nivå som ökat tillgången på bostäder.
Som en konsekvens av den förvärrade bostadsbristen minskade andelen lediga lägenheter i stora delar av landet fram till mitten av 2010-talet. I hela landet var det då mycket låga vakansnivåer, även i små kommuner utanför storstadsområdena. På Boplats Göteborg har kötiderna ökat varje år, från knappt två års kötid år 2010 till sju års kötid år 2020.
- Jag tycker att 2010-talet sammanfattas bra i titeln Miljonärsprogrammet. Egentligen skulle vårt samhälle behövt stora satsningar i stil med ett nytt miljonprogram för att möta bostadsbristen. Men i stället fick vi investeringar som främst har gynnat kapitalstarka aktörer. Vi har fått mer av ett samhälle för miljonärer, med ett skrangligt bygge av haltande särlösningar för de som inte hängt med i samhällsutvecklingen, säger Ragnar Bengtsson, bostadsmarknadsanalytiker på Hyresgästföreningen och författare av Miljonärsprogrammet.
Kontakter
Presstjänst Västra SverigeHyresgästföreningen Västra Sverige
Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö. Vår presstjänst är bemannad under kontorstid.
Johan ÖhmanKommunikatörHyresgästföreningen Västra Sverige
Tel:070-490 12 26johan.ohman@hyresgastforeningen.seKajsa LindKommunikatörHyresgästföreningen Västra Sverige
Tel:073-819 24 07kajsa.lind@hyresgastforeningen.seBilder



Länkar
Om
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Region Västra Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Västra Sverige
2025 års hyresförhandlingar klara - här är listan för Västra Sveriges kommuner21.3.2025 08:39:02 CET | Pressmeddelande
Efter två år av kraftiga hyreshöjningar börjar utvecklingen peka åt rätt håll. Men nivåerna är fortfarande för höga och hyresgästerna har fått ta ett allt för stort ansvar för kostnadsökningarna i samhället. I de 13 kommuner som ingår i Hyresgästföreningen region Västra Sverige landar snittet för hyreshöjningarna mellan 4,20 och 5,30 procent för 2025. Hyresgästföreningen förväntar sig att fastighetsbolagen nästa år tar ett större samhällsansvar och att vi ser betydligt lägre hyreshöjningar framöver.
Hyresgäster kritiska till förändrade byggregler13.3.2025 08:53:21 CET | Pressmeddelande
Nya förenklade byggregler bör inte gå ut över boendestandarden. Det är tydligt i Hyresgästföreningen region Västra Sveriges undersökning där nästan 10 000 hyresgäster svarat på vad de tycker om de nya byggreglerna.
Hyresgästföreningen: Oseriöst att påkalla förhandlingar utan underlag11.3.2025 11:23:41 CET | Pressmeddelande
Fastighetsägarna GFR har påkallat förhandlingar om 2026 års hyror i Partille och Lerum. Innan det underlag som parterna är ense om att utgå från ens är klart.
Nya hyror för 5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad6.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen och Varbergs Bostads AB har kommit överens om årets hyror. 5 500 hushåll får en hyreshöjning på mellan 3,07 och 5,6 procent från den 1 april 2025.
Nya hyror för 3 900 hushåll som bor hos Partillebo AB28.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen och Partillebo AB har kommit överens om årets hyror. Cirka 3 900 hushåll får en hyreshöjning på 3,30 eller 5,00 procent från den 1 april 2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum