Dramaten

Sverigepremiär för Ágota Kristófs Den stora skrivboken

Dela
I en dramatisering av Jon Fosse sätts Ágota Kristófs hyllade roman Den stora skrivboken upp på Lilla scenen. Premiär den 17 maj. För regi står Sofia Adrian Jupither och huvudpersonerna spelas av David Fukamachi Regnsfors och Marcus Vögeli. – Tack vare Jon Fosses poetiska dramatisering blir Ágota Kristófs egensinniga berättelse möjlig att sätta upp på scen. Det är ett konstverk i sig, säger Sofia Adrian Jupither.
David Fukamachi Regnfors och Marcus Vögeli. Foto: Sören Vilks.
David Fukamachi Regnfors och Marcus Vögeli. Foto: Sören Vilks.

Handlingen utspelar sig på landet dit de två pojkarna skickats för att undkomma kriget och svälten i storstaden. Deras nya tillvaro hos mormor blir hård, elak, skitig och våldsam. Pojkarna tvingas anpassa sig och övar tillsammans på allt de behöver kunna för att överleva.

Den stora skrivboken är en brutal och poetisk berättelse om exil, överlevnad och om att bli vuxen, baserad på Ágota Kristófs hyllade roman med samma titel. Den gavs ut 1986 och kom i en uppmärksammad nyöversättning 2019. Ágota Kristóf föddes i Ungern, men flydde till Schweiz 1956. Sina böcker skrev hon på franska, ett språk hon aldrig själv upplevde att hon behärskade.

För regi står Sofia Adrian Jupither som på Dramaten senast satte upp Shakespeares Hamlet och Lars Noréns Solitaire. I höst regisserar hon Tolvskillingsoperan med premiär i december.

Medverkar gör: Rakel Benér Gajdusek, David Book, Thérèse Brunnander, Magnus Ehrner, Nina Fex, David Fukamachi Regnfors, Otto Harge, Rita Hjelm, Ellen Jelinek, Omid Khansari, Pablo Leiva Wenger, Marcus Vögeli.

I Dramatenpodden samtalar översättaren Marie Lundquist med dramaturgen Anneli Dufva om skrivande, om Jon Fosse och Ágota Kristóf, om norska språket och om teatern som både konstform och plats.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

David Fukamachi Regnfors och Marcus Vögeli. Foto: Sören Vilks.
David Fukamachi Regnfors och Marcus Vögeli. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Sofia Adrian Jupither. Foto: Sören Vilks.
Sofia Adrian Jupither. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
David Fukamachi Regnfors och Marcus Vögeli. Foto: Micke Sandström/Dramaten.
David Fukamachi Regnfors och Marcus Vögeli. Foto: Micke Sandström/Dramaten.
Ladda ned bild
David Book, Marcus Vögeli och David Fukamachi Regnfors.  Foto: Micke Sandström/Dramaten.
David Book, Marcus Vögeli och David Fukamachi Regnfors. Foto: Micke Sandström/Dramaten.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Daniel Boyacioglu och hans vänner intar Stora scenen27.9.2023 09:15:38 CEST | Pressmeddelande

Skådespelarna, ståupparna, artisterna, hiphoparna, författarna och vännerna – Daniel Adams-Ray, Farnaz Arbabi, Stor, Ametist, Aki, Marall Nasari, Marcus Berggren, Gina Dirawi, Thanos Fotas, Marika Lagercrantz och Ison & Fille – samlas på stora scen för en exklusiv Boyacioglu-kväll med musik och uppläsningar. Såväl Daniel själv som vännerna tar sig på olika sätt an hans texter. Daniel Boyacioglu och alla hans vänner ges vid ett tillfälle, den 1 november. – Jag hoppas på en intimt familjär och storartat oförglömlig kväll med nya och gamla vänner på scen och i salong, säger Daniel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum