Stockholms stad

Årets S:t Eriksmedaljörer utsedda

Dela
Stockholms stads kommunstyrelse delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen till stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser anses förtjänta av en sådan utmärkelse från staden.

Mottagare av S:t Eriksmedaljen 2023 är:

Per Ahrbom, arkitekt och värnare av vårt kulturarv

Per Ahrbom är vid 84 års ålder fortfarande verksam arkitekt. Som Peter Celsings medarbetare blev Kulturhuset vid Sergels torg ett livsverk, som han än idag, 50 år senare, blir anlitad för att värna och utveckla när verksamhetens behov förändras. Även Stadsteatern – som först inrymde det provisoriska riksdagshuset – bär Ahrboms hand, liksom andra märkesbyggnader i staden.

Josette Bushell-Mingo, lektor, prefekt, skådespelare, regissör

Josette Bushell-Mingo är en brittisk-svensk teaterskådespelare och regissör. Sedan 2018 arbetar hon som lektor och prefekt. Josette har i sitt konstnärskap alltid ifrågasatt frånvaron av minoriteter inom teatern och alltid haft kampen mot rasism som sin motivation. Josette har en obeveklig tro på konstens kraft att förändra både individer och samhälle. Inkludering, mod och konstnärlig aktivism är ord som kännetecknar hennes konstnärskap.

Christer Lindarw, artist, modeskapare och entreprenör

Christer Lindarw har, sedan han införde dragshowen på 70-talet, bidragit till att Stockholm är en öppen och inkluderande stad med mycket glamour. After Dark är ett av nöjesbranschens mest kända och omtyckta varumärken, där Christers mångsidiga begåvning som designer och artist alltid har inspirerat. Med öga för nya talanger fortsätter han att berika Stockholms nöjesliv – och humaniteten i vårt land.

Lena Posner Körösi, psykolog

Lena Posner Körösi har i flera omgångar varit ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och i Judiska centralrådet. Hon stiftade år 2000 Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden i Stockholm och har under många år gjort stora insatser för den judiska gemenskapen i Sverige. Hon är även tidigare vice ordförande i the European Council of Jewish Communities.

S:t Eriksmedaljen

Kontakter

StadsledningskontoretPresskontakt

Svarar på frågor som rör stadsledningskontorets verksamhetsområden. Kan lotsa journalister till rätt presskontakt inom Stockholms stad.

Du kan också mejla dina frågor.

Tel:08-508 29 999redaktion@stockholm.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Välkomna att delta när unga i Skärholmen skapar urban konst!25.9.2023 14:40:00 CEST | Pressinbjudan

Torsdagen 28 augusti kommer tunneln under Skärholmsvägen, som binder samman Skärholmen med Kungens kurva, förvandlas från betonggrå själlös passage till en plats med konst, färg och kreativitet! 14 lokala ungdomar, 10 konstnärer har genom vägledning och inspiration från den portugisiske konstnären och sociala innovatören Nelson Vento, grundare till organisationen Projeto Trinsheira, och projektledare från stadsdelsförvaltningen arbetat sedan i somras för att skapa en muralmålning som fångar Skärholmsbornas bild av dagens Skärholmen.

Nystart för arbetet om gång- och cykelbron mellan Slussen och Gamla stan19.9.2023 09:35:16 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stad och Region Stockholm har idag fattat beslut om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att skapa förutsättningar för att gång- och cykelbron vid Slussen ska kunna byggas utan risk för tunnelbanans trafiksäkerhet. Samtidigt avbryter staden den planerade provpålningen och den juridiska processen avslutas. Det innebär att stoppet i tunnelbanetrafiken under kommande helg uteblir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum