Konkurrensverket

Region Västernorrland ingick avtal om drift av restaurang utan att följa upphandlingsreglerna

Dela
Det var en otillåten direktupphandling när Region Västernorrland förlängde ett avtal om drift av restaurang och café på Sundsvalls sjukhus. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar på 700 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Under 2015 slöt Region Västernorrland avtal med en leverantör om en tjänstekoncession för drift av restaurang och café. En tjänstekoncession innebär att den leverantör som utför den avtalade tjänsten får ersättning i form av exempelvis de intäkter som tjänsten genererar. Leverantören får också stå för den ekonomiska risken.

Den 1 maj 2022 förlängde Region Västernorrland det avtal om drift av restaurang och café som tidigare hade ingåtts med den upphandlade leverantören. Regionen annonserade inte det aktuella avtalet enligt lagen om upphandling av koncessioner (LUK). Värdet av förlängningen uppgår till 9 miljoner kronor.

Regionen hänvisar den uteblivna annonseringen till coronapandemin som, enligt regionen, bland annat innebar att man inte kunde förvänta sig en effektiv konkurrens på grund av att restaurangbranschen hade drabbats hårt av pandemin. Regionen anför också hög arbetsbelastning som ett skäl till valet att inte annonsera.

Enligt Konkurrensverket är varken hög arbetsbelastning eller regionens misstanke om ett begränsat intresse för att delta i upphandling på grund av pandemin skäl att inte annonsera avtalet.

– Det ställs höga krav på en upphandlande myndighets planering och organisation. Hög arbetsbelastning är därför inte ett skäl att avstå en konkurrensutsättning där flera leverantörer får möjlighet att konkurrera om bästa erbjudandet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Härnösand och yrkar att Region Västernorrland ska betala 700 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Anna Görgård, processråd, 08-700 16 67, anna.gorgard@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Konkurrensverkets årliga uppsatstävling avgjord28.11.2023 13:03:35 CET | Pressmeddelande

Vindkraft som kan ge elproducenter med diversifierad elproduktion incitament att tillfälligt minska annan elproduktion. Hur Digital Markets Act (DMA) och konkurrensrätten överlappar varandra och vilka följder det har för den rättsliga prövningen av ett agerande. Det är ämnena för de två uppsatser som vinner första pris i Konkurrensverkets uppsatstävling 2023 i kategorierna ekonomi respektive juridik.

Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer26.10.2023 16:05:49 CEST | Pressmeddelande

Frukt- och gröntföretaget Everfresh har använt sig av en otillbörlig handelsmetod genom att inte betala sina leverantörer i rätt tid. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor. Det är första gången Konkurrensverket beslutar om sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH.

Åtaganden från två bryggeriföretag öppnar för bättre konkurrens om leverans av starköl25.10.2023 14:52:03 CEST | Pressmeddelande

Bryggeriföretagen Carlsberg och Spendrups har åtagit sig att ändra sina villkor vid försäljning av starköl till hotell, restauranger och caféer. Företagens åtaganden kommer att göra det möjligt för andra leverantörer att konkurrera om kundernas efterfrågan genom att kunderna nu får större möjligheter att samtidigt ta in starköl från flera bryggerier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum