Avfall från fritidsbåtar blir kommunernas ansvar

Bakgrunden till regeländringen är ett uppdaterat EU-direktiv, som går ut på att förbättra mottagandet av avfall och minska det marina skräpet runt Europas kuster. Eftersom mycket av skräpet kommer från just fiske- och fritidsbåtar ligger fokus på att inkludera även dessa och skapa samma regler inom hela EU.
– För båtägarnas del innebär de nya reglerna att det förhoppningsvis blir bättre tillgång på tömningsstationer för toalettavfall i hamnarna, vilket inte har varit tillräckligt tidigare år. Stationerna måste dessutom ha tillräcklig kapacitet, vara bra placerade och repareras utan dröjsmål om de går sönder, säger Lina Petersson, miljöhandläggare på Transportstyrelsen.
Tidigare somrar har en del tömningsstationer varit trasiga hela säsongen, vilket har gjort det svårt för båtägare att kunna göra rätt.
Tillsynen blir kommunal
Ytterligare en nyhet är att hamnen kan tvingas betala en sanktionsavgift om den inte har en avfallshanteringsplan som uppfyller kraven.
Fram tills nu har det övergripande tillsynsansvaret för mottagningsanordningarna legat hos Transportstyrelsen, men den 1 maj flyttas det alltså över till kommunerna.
– Det blir en ny uppgift för kommunerna, men den här tillsynen går att utföra tillsammans med annan miljötillsyn som de redan utövar i fritidsbåtshamnarna i dag. För att det här inte ska belasta deras budget kan kommunerna välja att ta ut en avgift så att det i slutänden blir båtägarna som betalar, säger Lina Petersson.
Effektivare tillsyn
Hon fortsätter:
– Vår förhoppning är att tillsynen ska bli mer effektiv och att hamnarna faktiskt ska kunna ta emot allt avfall som båtägarna behöver lämna på ett ändamålsenligt sätt. Genom att tillsynen nu flyttas över från en central till en lokal nivå, finns det goda förutsättningar att lyckas med detta.
Transportstyrelsen kommer fortsättningsvis att finnas med i en vägledande roll när det gäller det fortsatta tillsynsarbetet med avfall i fritidsbåtshamnar.
Det finns i dag uppskattningsvis 2 500 fritidsbåtshamnar i Sverige varav ungefär 450 har en tömningsstation för toalettavfall, enligt Transportstyrelsens applikation Hamnkartan. En tjänst som kommer att göras om i samband med att tillsynen flyttas över till kommunerna. Ambitionen är att Hamnkartan ska vara just en hamnkarta och visa fritidsbåtshamnarnas geografiska placering, men inte längre innehålla uppgifter om var det finns tömningsstationer. Båtägare som vill veta var de kan tömma toalettavfall får istället kontakta den aktuella kommunen.
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Cirka 40 körkortsåterkallelser under 202414.5.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under förra året återkallade Transportstyrelsen cirka 40 körkort där orsaken var förhöjda PEth-värden vid två mättillfällen utan kompletterande information. Påståendet om tusentals körkortsåterkallelser inom området stämmer inte.
Transportstyrelsen avvecklar appen Mina fordon5.5.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
Appen Mina fordon kommer att avvecklas under hösten 2025. Vissa sökfunktioner har redan stängts ner och kommer inte att öppnas igen. Den som vill utföra ärenden eller söka efter fordonsuppgifter kan i stället besöka Transportstyrelsens webbplats.
Prognosen: Fler flyger nästa år30.4.2025 13:01:11 CEST | Pressmeddelande
Flygtrafiken väntas vända uppåt under nästa år, det visar Transportstyrelsens nya passagerarprognos för åren 2025-2031. Det finns dock stora skillnader mellan in- och utrikestrafiken där den senare väntas stå för merparten av ökningen.
Ökad efterfrågan på privata tågresor29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024. – Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum