RödGrön Ledning i Västra Götaland

Aktiva Tak kan bli verklighet i VGR

Dela
Aktiva Tak som producerar el, har gröna växter eller blir ytor för sociala aktiviteter kan införas i Västra Götalandsregionen. Nu skickas förslaget, som är en del i arbetet med miljömålen och Agenda 2030, till regionfullmäktige.

Aktiva Tak som bidrar med ekosystemtjänster till samhället kan komma att användas på regionens ny- och ombyggnationer. Det är en motion från Vänsterpartiet som en enhällig regionstyrelse ställt sig bakom och föreslår regionfullmäktige att besluta om.

- Vi är stolta och glada att det här förslaget ska utredas. Det vore mycket positivt för invånarna om det här genomförs ur flera perspektiv, säger Evalena Öman (V), som idag är förste vice ordförande i styrelsen för fastighet, stöd och service i den RödGröna Ledningen

Aktiva Tak är ett koncept där tak som har rätt förutsättningar i läge och form kan användas för att bidra positivt i arbetet med Agenda 2030. Genom att montera solceller kan el produceras, vegetationstak kan rena luften och tak med sociala aktiviteter kan bidra till att stärka folkhälsan.

Det finns också teknik för att från taken samla dagvatten i bassänger under jord och sommartid använda vattnet för att kyla lokaler. Det skulle även minska risken för översvämningar vid skyfall.

- I allt tätare städer så måste vi tänka mångfunktionellt. Att bygga nya hus med tak som är passiva ytor är inte försvarbart. Att vi säkrar våra hus med bra och täta tak är en självklarhet men detta kan kombineras med att använda dessa viktiga ytor även till annat, säger Fahimeh Nordborg, ledamot i Miljö- och regionutvecklingsnämnden för (V) och RödGrön Ledning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RödGrön Ledning i Västra Götaland
RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götaland

RödGrön Ledning består i Västra Götalandsregionen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna. 

Vi står för en grön, feministisk politik som präglas av framtidstro och ett nytt sätt att leda regionen mot en starkare välfärd igen. 

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Högerregeringen överger kollektivtrafiken och klimatmålen22.9.2023 09:51:12 CEST | Pressmeddelande

Högerregeringen fortsätter förra årets miljardsatsning på sänkt skatt på bensin och diesel med nya miljardsubventioner för att det ska bli billigare att köra fossildriven bil. De har nu, med stöd av Sverigedemokraterna, lagt fram sin budgetproposition för 2024. Prioriteringen är tydlig, återigen uteblir stöd till omställningen till mer hållbart resande. Klimatmålen kommer inte att nås.

Bättre arbetsvillkor för förare i kollektivtrafiken19.9.2023 11:41:41 CEST | Pressmeddelande

Västra Götalandsregionen ska utreda hur man kan förtydliga krav på goda anställningsvillkor för förarna inom kollektivtrafiken. – Det blir allt svårare att få tag i buss- och spårvagnsförare. Finns det inga förare så kan vi varken bygga ut eller förbättra kollektivtrafiken, därför lägger vi stort fokus på kompetensförsörjningen nu, säger Louise Jeppsson (V), ordförande i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden (IKN).

Regeringens klimatbesked - Ett steg fram och tre steg tillbaka7.9.2023 16:22:49 CEST | Pressmeddelande

- När världen och Sverige behöver ett tydligt klimatledarskap tar regeringen ett steg framåt och tre steg tillbaka. Det är oroväckande att regeringen inom loppet av två dagar publicerar förslag som är helt kontraproduktiva, där deras krisinsikt inför det klimatnödläge vi nu befinner oss i är obefintlig, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande för Västra Götalandsregionen nämnd för Miljö och regional utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum