Sweco Sverige AB

Sweco återupplivar lerhusen – urgammal metod blir modern

Dela
Kan man bygga hus med väggar av lera? Det menar Swecos arkitekter som föreslår lera till väggarna i ett fem våningar högt bostadshus i Lund. Förslaget är helt cirkulärt och ger låg klimatpåverkan. Leran som används hämtas från det lokala området.
Visualisering, Sweco
Visualisering, Sweco

När HSB vann uppdraget att bygga ett kvarter med hög hållbarhetsprofil i Brunnshög i Lund, fick ett antal arkitektkontor utforma kvarterets bostäder. I Sweco Architects förslag består väggarna av lera som hämtas från närområdet och infogas i en stomme av trä. En cirkulär byggmetod som använts i äldre tider, men som försvunnit i dagens standardiserade byggproduktion.

– Lera är ett av världens äldsta byggnadsmaterial och optimalt för att minska klimatavtrycket. Idag måste vi hitta nya hållbara sätt att bygga bostäder och därför valde vi något så okonventionellt som att blicka bakåt i historien då man byggde mer cirkulärt än vi gör idag. Uppdraget i Brunnshög med de höga hållbarhetskraven blev en möjlighet, säger Urban Skogmar, ansvarig arkitekt på Sweco.

Idag är kunskapen att jobba med lermaterial i byggprojekt liten. Därför har HSB Living Lab, en forskningsarena på Chalmers som drivs av HSB med bland annat forskare från Malmö universitet, startat ett forskningsprojekt för att testa metoder att framställa byggnadsmaterial av lera.

– Idén från Swecos arkitekter är betydande och vi ser en stor potential. Genom att bygga prototypväggar i HSB Living Lab kan vi testa processen och hitta lämpliga metoder att tillverka fasadelementen i lera. Vi analyserar även jorden där leran hämtas. Även om lerväggarna inte används i projektet i Brunnshög, kan vi använda det i projekt längre fram. Det här kan vara ett steg mot framtidens hållbara bostäder, säger Susanne Klint, projektchef på HSB.

Fördelarna med lera som byggnadsmaterial har låg klimatpåverkan, speciellt om man som i Brunnshög använder lokal jord som innebär korta transporter. Materialet är billigt, har positiva hälsofördelar och är helt återbrukbart.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Visualisering, Sweco
Visualisering, Sweco
Ladda ned bild

Om

Sweco Sverige AB
Sweco Sverige ABSweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 21 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 24 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Sweco förvärvar Medins och blir marknadsledande rådgivare inom vattenmiljö i Sverige26.9.2023 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Sweco har idag tecknat avtal om att förvärva Medins Havs och Vattenkonsulter AB som är specialiserade på undersökningar i vattendrag, sjöar och hav. Rådgivning inom vattenmiljöfrågor är en nyckelkompetens i den gröna omställningen och efterfrågas av allt fler kunder. Med detta förvärv blir Sweco det ledande konsultbolaget inom vattenmiljö i Sverige, med nära 100 experter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum