Uppdraget om avhoppare delredovisat

– En stärkt samverkan i både vårdkedja och rättskedja är viktigt för samhället. Det är också centralt för att vi som myndighet ska lyckas bättre med vårt uppdrag. Jag ser positivt på det myndighetsövergripande uppdraget för att få fler barn och unga att lämna ett kriminellt liv bakom sig, och det goda arbete som sedan flera år tillbaka bedrivs inom SiS, säger generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.
Allt fler kommuner söker pengar för att stötta personer som vill hoppa av från kriminella miljöer och som behöver samhällets stöd och skydd för att klara av det. Under 2022 beviljade Polismyndigheten 113 ansökningar från kommuner om statliga medel till avhopparverksamhet och 58 miljoner kronor betalades ut. Det är fyra gånger fler ansökningar än året innan, då 28 ansökningar kom in och tolv miljoner kronor betalades ut.
SiS del i regeringsuppdraget innebär framförallt fokus på att upptäcka potentiella avhoppare. Myndigheten ska i samverkan med socialtjänsten även förbereda den unge för utskrivning och avhopp, samt bistå kring eventuella eftervårdsuppdrag.
SiS har expertkunskap när det gäller vård och behandling av unga kriminella. Detta i kombination med de unika förutsättningar en placering inom SiS medför skapar goda möjligheter att påverka ungas liv i positiv riktning. En placering innebär inte minst att ungdomens omedelbara kontakt med den kriminella miljön avbryts, och kraftigt begränsas under vårdtiden.
– Vi har märkt en tydlig skillnad i resultat när vi arbetat strukturerat mot ett avhopp med vårt egenutvecklade metodstöd. En central del i detta är att investera tid i relationen för att bygga upp tilliten och överbrygga misstron mot SiS, socialtjänst och andra samhällsaktörer, säger Stefan, psykolog inom SiS ungdomsvård.
Regeringsuppdraget ska slutredovisas senast den 1 februari 2024.
Mer om regeringsuppdraget kring avhoppare
Polismyndigheten, Kriminalvården, SiS och Socialstyrelsen har sedan september 2021 i uppdrag att tillsammans förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare från kriminella, våldsbejakande extremistiska och hedersrelaterade miljöer i hela landet. Syftet med uppdraget är att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för att fler individer ska få stöd.
Kommunernas socialtjänster har huvudansvaret för avhoppare, och verksamheten bedrivs i huvudsak på lokal nivå i samarbete mellan socialtjänsten och Polismyndigheten. En avhoppare definieras som en individ som valt att lämna organiserad brottslighet, och som bedöms vara i behov av samhällets stöd och skydd för att fullfölja detta.
Polismyndigheten ska fördela medel till stödinsatser för avhoppare. Kommuner ansöker om det statliga stödet som ska användas i enskilda avhopparärenden. Totalt fick Polismyndigheten för år 2022 ett anslag på 72,5 miljoner kronor för ändamålet.
Kontakter
Jesper LindbergPressekreterare
Tel:0104534132Tel:070-2912514jesper.lindberg@stat-inst.seBilder
Om
Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.
Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.
Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.
Följ Statens Institutionsstyrelse
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse
Hot och våld minskar inom SiS21.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fortsatte hot- och våldsincidenterna att minska inom Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomsvård. Hot och våld mellan placerade barn och unga minskade med 26 procent från föregående år. Hot och våld riktat mot SiS medarbetare minskade med 22 procent.
Betydligt färre unga avviker från SiS14.2.2025 10:16:14 CET | Pressmeddelande
Under 2024 avvek 173 barn och unga från Statens institutionsstyrelses (SiS) ungdomshem. Det är en minskning med drygt 30 procent från 2023 års siffra om 249 avvikningar. Sedan 2022 har avvikningarna inom ungdomsvården minskat med 58 procent.
100 fler platser inom SiS28.10.2024 08:58:30 CET | Pressmeddelande
Behovet av att omhänderta barn och unga ökar dramatiskt i samhället, och platssituationen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är mycket ansträngd. Därför har myndigheten fattat beslut om att tillgängliggöra 100 ytterligare platser till den 31 mars 2025. Arbetet ska samordnas av säkerhetsdirektören.
SiS öppnar ungdomshem utanför Lindesberg18.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Platsbristen inom Statens institutionsstyrelse (SiS) är fortsatt mycket ansträngd. Myndigheten har därför beslutat att återöppna Granhult utanför Lindesberg i början av 2025. Granhult kommer att fungera som satellitavdelning till Bergsmansgårdens ungdomshem. Målgruppen blir äldre flickor i den lägsta säkerhetsklassen.
Råby ungdomshem får fler platser1.10.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
SiS ungdomshem Råby tar över delar av LVM-hemmet Lundens lokaler för att bedriva ungdomsvård. Lunden kommer fortsatt att bedriva missbruksvård för kvinnor över 18 år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum