Strängnäs stift

Kungligt besök när Gustav Vasa uppmärksammas i Strängnäs domkyrka

Dela
Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Detta uppmärksammas med en högtidssammankomst i Strängnäs domkyrka på nationaldagen, i närvaro av H.M Konungen och H.M Drottningen.
Foto: Catharina Böös
Foto: Catharina Böös

På programmet står uruppförande av högtidsmusik skriven av lokala kompositören Olle Lindberg – musik för kör, brasskvintett och orgel, föredrag om Sveriges nationalstatsblivande av Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet samt tal av biskop Johan Dalman. Högtidssammankomsten leds av domprost Christofer Lundgren.

En fullsatt domkyrka välkomnar H.M. Konungen (som firar 50 år som Sveriges statschef) H.M. Drottningen, talmannen, statsministern, kulturministern, Sörmlands landshövding med flera gäster.

När: 6 juni 2023 kl. 10.00-10:45.

Var: Strängnäs domkyrka

ACKREDITERING
Ackreditering krävs för reportrar och fotografer. Sänd namn, redaktion, mobiltelefonnummer samt e-postadress till marlene.w.antonson@svenskakyrkan.se, senast tisdagen den 30 maj.

Anvisade pressplatser för reportrar ska vara intagna senast klockan 09.45.

FOTOGRAFERING
Under högtidssammankomsten sker fotografering på anvisade platser.
Mer information ges på plats.

Pressfoton läggs under eftermiddagen ut på Strängnäs stifts hemsida: Pressbilder - Strängnäs stift (svenskakyrkan.se).

OBS! Det kommer inte att vara tillåtet att ta in mat, dryck eller andra vätskor, vapenliknande föremål, större väskor och större kameror i kyrkan, undantaget är fotoutrustning för fotografer.

Arrangörer av högtidsstunden den 6 juni är Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Katedralens vänner och Gustav Vasa-föreningen.

Här kan du läsa mer om arrangemanget och andra aktiviteter i domkyrkan med anledning av 500-årsresan: Högtidssammankomsten 6 juni - Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö (svenskakyrkan.se)

... 

Nationaldagsirandet pågår under hela dagen i Strängnäs!
Här finns mer information om 500-årsresan: 500-årsresan - Strängnäs kommun (strangnas.se)
Höjdpunkter under dagen: Fira nationaldagen i Strängnäs - Strängnäs kommun (strangnas.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Catharina Böös
Foto: Catharina Böös
Ladda ned bild

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum