Unionen

Unionen har tecknat nya kollektivavtal inom Handeln

Dela
Unionen har idag tecknat avtal med Svensk Handel gällande avtalsområdena Handelns tjänstemannaavtal och avtalet för Tjänstemän inom detaljhandeln, DT-avtalet.

–  Vi är väldigt nöjda med innehållet i det avtal som idag har undertecknats och ser fram emot att det implementeras ute på arbetsplatserna, säger Mikael Svensson, avtalsansvarig ombudsman Unionen.

Den 31 mars klubbades det nya Industriavtalet och det så kallade märket. Nu har förhandlingarna mellan Unionen och Svensk Handel avslutats och efter tuffa förhandlingar är ett nytt avtal är på plats.

– Det har funnits en samsyn mellan parterna om att märket är normerande och att innehållet i märket ska utgöra grund för kollektivavtalen inom handeln. Dock har det funnits frågor på bordet där parterna stått långt ifrån varandra. Svensk Handel ville haförändringar i löneavtalen för att godta den extra satsningenavtalens lägstalöner. De ville heller inte ha någon individgaranti i lönerevisionen och ställde krav som skulle ha försämrat för Unionens medlemmar på flera områden. Detta är krav som Unionen avvisade och de finns inte med i det överenskomna avtalet, berättar Mikael Svensson.

Det nya avtalet gäller från den 1 maj och ger ett samlat värde över två år på totalt 7,4 procent, fördelat på löneökningar med 3,9 procent år ett och 3,1 procent år två. Samt ytterligare avsättning till delpension med 0,2 procent år ett och ytterligare 0,2 procent år två.

Unionen har i avtalsförhandlingarna även krävt en extra satsning på att höja avtalens lägstalöner, även detta krav har fått genomslag och finns med i avtalsuppgörelsen. 

Kontakter

Bilder

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 685 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 14 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen om budgeten: Sveriges konkurrenskraft riskerar att försämras20.9.2023 10:56:26 CEST | Pressmeddelande

Regeringen missar på ett flertal punkter att ta tag i de problem som Sverige har att hantera. Det riskerar att få allvarliga effekter på konkurrenskraften, jobben, klimatet och i förlängningen riskerar det vårt gemensamma välstånd. Unionen varnar nu för effekterna av de brister regeringens budget uppvisar, men är positiva till de satsningar på omställning och etablering på arbetsmarknaden som nu genomförs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum