Bookmark Förlag

Elsa Billgren levandegör Carl Larsson-gårdens inredning och historia i ny bok

Dela
Det världsberömda konstnärsparet Carl och Karin Larssons gård Lilla Hyttnäs i Dalarna har i över ett sekel inspirerat med sin färgstarka, unika och hemtrevliga inredning. Nu släpps boken "Ett hem: Carl och Karin Larssons värld" som levandegör gården på ett helt nytt sätt. Stylisten och inredaren Elsa Billgren har fått möjligheten att botanisera i de låsta skåpen, duka upp till långfrukost och fylla vartenda hörn i huset med färska blommor.
"Ett hem: Carl och Karin Larssons värld" släpps den 4 maj på Bookmark förlag.
"Ett hem: Carl och Karin Larssons värld" släpps den 4 maj på Bookmark förlag.

På gården Lilla Hyttnäs i Dalarna utformade konstnärerna Carl och Karin Larsson en alldeles egen estetisk värld för sig och sina sju barn. Rummen lyser av klara färger, framförallt rött och grönt i olika nyanser, som samspelar i en modig harmoni. Istället för dyrt och stoppat möblemang platsbyggde man funktionella och barnvänliga möbler. Man blandande också fritt mellan helt olika stilar. I huset rymdes allt från viktorianskt 1800-tal, arts & crafts, jugend, stram japansk stil och svenskt allmoge.

"Jag blir så inspirerad av deras avslappnade inställning till inredning! De målade över, byggde om och blandade epoker och färger på ett helt oängsligt sätt. Jag tror man kommer bli modigare i sin inredning efter att ha läst den här boken! Att våga skapa hem som gör oss lyckliga, och strunta helt och hållet i vad man borde", säger Elsa om deras inredningsstil.

Utöver sina världskända konstnärsskap och sin stilbildande inredning, hade Carl och Karin Larsson en livsfilosofi som genomsyrade familjelivet på gården. Det var viktigt att barnen aldrig skulle känna sig i vägen, varken i ateljén eller i de vackra rummen. Maten var en central del i vardagen, och de gemensamma måltiderna var heliga. Karins matlagning var chosefri, ofta vegetarisk och närproducerad. Familjen tog också varje tillfälle som gavs att fira saker, både i det stora och lilla. Och dök någon extra gäst spontant upp till middagen, drygades maten bara ut med något från den egna trädgården. 

"När man börjar fördjupa sig i familjen Larssons liv finns det så mycket man vill ta efter", säger Elsa om parets livsfilosofi. "Jag älskar hur de firar saker hela tiden, men inte på något extravagant sätt utan ibland bara med en hembakad kringla med ljus i. Maten var också enkel, men vacker att se på och ofta vegetarisk. Recepten i boken är inspirerade av Karins omsorgsfulla men okomplicerade matlagning."

I boken Ett hem: Carl och Karin Larssons Värld har Elsa Billgren fått chansen att levandegöra denna helt unika miljö, som sedan mitten av 40-talet varit ett museum öppet för allmänheten. Många originalverk och föremål är för sköra för att kunna visas upp för besökare, men i samband med arbetet med denna bok har Elsa fått en unik chans att botanisera även i de stängda skåpen. Flera av Karins otroliga textilverk har plockats upp, tallrikar har tagits ner från väggarna och fyllts med mat, omsorgsfullt bevarade klädesplagg har hängts fram och rummen har väckts till liv med vackra sommarblommor. 

"Det har varit så spännande att släppa in Elsa och hennes team i våra arkiv och låta dom fylla rummen med riktig mat & vaserna med blommor", säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården. "Det är en sann fröjd att få se gården komma till liv i deras varsamma och kreativa händer."

Ett hem: Carl och Karin Larssons värld släpps den 4 maj på Bookmark förlag. De fantastiska bilderna signerade Mira Wickman ramas in av Elsas specialkomponerade vegetariska recept och texter om parets konstnärsliv, livsfilosofi och inredningstankar, skrivna av Ulrika Ewerman.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Malin Weisby Kratz
Weisby Kratz Kommunikation
malin@weisbykratzkommunikation.se
073-614 09 81

I samarbete med Rights & Brands:
Kristin Tjulander
Rights & Brands
kristin.tjulander@rightsandbrands.com
070-763 28 72

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Ett hem: Carl och Karin Larssons värld" släpps den 4 maj på Bookmark förlag.
"Ett hem: Carl och Karin Larssons värld" släpps den 4 maj på Bookmark förlag.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Foto: Mira Wickman
Foto: Mira Wickman
Ladda ned bild
Foto: Mira Wickman
Foto: Mira Wickman
Ladda ned bild

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum