Sveriges Allmännytta

Här vinnarna av Allmännyttans bästa renovering 2023!

Dela
Nu har juryn utsett Allmännyttans bästa renovering 2023! Vinnare är omvandlingen av två rivningshotade skolhus med byggnadshistoriska värden till 26 hyreslägenheter mitt i Tidaholm. ”Att ta vara på ett kulturarv är också att vara allmännyttig och att ta samhällsansvar”, skriver juryn i sin motivering.
Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, och fastighetschefen Mikael Nyström tog emot priset för Allmännyttans bästa renovering 2023, för omvandlingen av Kungsbroskolan till bostäder.
Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, och fastighetschefen Mikael Nyström tog emot priset för Allmännyttans bästa renovering 2023, för omvandlingen av Kungsbroskolan till bostäder.

– Vi är väldigt stolta och glada, det är jättekul att lilla Tidaholm kan uppmärksammas så här, sa Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, när han på onsdagskvällen tog emot priset under Allmännyttans Fastighetsdagar i Jönköping.

– Det här är ett socialt projekt mer än något annat, som levererar ett mervärde till staden. I stället för en ödetomt är det nu en plats som folk gärna går förbi och tittar på.

Kungsbroskolan har varit skola för fyra generationer Tidaholmsbor, men har varit stängd i flera år, och stått tom och öde.

– Jag gick själv sex år i den skolan. Att det nu åter är ett levande kvarter med bostäder är jätteroligt och har stor inverkan på staden, säger Mikael Nyström, fastighetschef på Tidaholms Bostads AB.

Åtta renoveringsprojekt nominerades till årets upplaga av tävlingen. En oberoende jury granskade och poängsatte de nominerade projekten utifrån elva kriterier om bland annat hållbarhet, ekonomi, stadsdelsutveckling, boendeinflytande och nytänkande.

Juryn valde ut fyra finalister: Kvarteret Sälghugget (Uddevallahem), Kustgatan (Familjebostäder i Göteborg), Kungsbroskolan (Tidaholms Bostads AB) och Möllebacken (Karlshamnsbostäder).

– Det var mycket jämnt mellan bidragen, juryn hade ett tufft uppdrag när vinnaren skulle utses, säger Martin Ingvarson, tävlingsgeneral och lokalexpert på Sverige Allmännytta.

Till vinnare valdes slutligen Tidaholms Bostads AB:s omvandlingsprojekt.

– En mycket välförtjänt vinst! Det är ett unikt projekt, som samtidigt kan vara en föregångare för hur vi bättre återanvänder och utnyttjar befintliga byggnader. Det är väldigt roligt att ett sånt projekt uppmärksammas, säger han.

Juryns motivering:

”Att ta vara på ett kulturarv är också att vara allmännyttig och att ta samhällsansvar. I Tidaholm har man byggt om en centralt placerad, vacker men sliten gammal och Q-märkt skola till moderna, funktionella hyreslägenheter med unika planlösningar och mycket karaktär. En exceptionell varsamhet om detaljer, där till exempel träpaneler plockats ner, restaurerats och återanvänts. Även den gamla stentrappan där barns fötter trampat i generationer har renoverats med hög känslighet och lekfullhet. De nya inslagen är väl anpassade till den ursprungliga arkitekturen. Ett projekt i tiden med fokus på hållbarhet, återbruk och effektivt utnyttjande av våra befintliga byggnader.”

Juryn:

Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon
Johanna Bocian Östberg, studiochef på Okidoki Arkitekter
Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef på forskningsinstitutet Rise
Pia Lundgren, projektområdeschef på SISAB (Skolfastigheter i Stockholm)
Örjan Wikforss, arkitekt, professor och teknologie doktor

Mer om projektet finns att läsa här:
https://www.sverigesallmannytta.se/har-vinnarna-av-allmannyttans-basta-renovering-2023

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, och fastighetschefen Mikael Nyström tog emot priset för Allmännyttans bästa renovering 2023, för omvandlingen av Kungsbroskolan till bostäder.
Mattias Andersson, vd på Tidaholms Bostads AB, och fastighetschefen Mikael Nyström tog emot priset för Allmännyttans bästa renovering 2023, för omvandlingen av Kungsbroskolan till bostäder.
Ladda ned bild
Interiör före och efter renovering i den ena av skolbyggnaderna samt fasaden efter renovering
Interiör före och efter renovering i den ena av skolbyggnaderna samt fasaden efter renovering
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Västra Götaland28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Västra Götalands län är elnätspriserna högst i Falköping (4 211 kr/lägenhet, år) och lägst i Mölndal (1 811 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 133 procent högre i Falköping jämfört med Mölndal. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye