Ny ost från Halland på nordiska stjärnkrogar

– På mejeriet i Kvibille får vi varje dag in mjölk från halländska bönder. Vi producerar sedan ost till hela svenska folket, inte minst våra klassiker som Kvibille Cheddar och Kvibille Ädel. Vi är så stolta över att nu även producera två smakrika ostar för Arla Unika. Ostar som används av stjärnkockar både i Sverige och Danmark, säger Ole Nyborg Riis, mejerichef Arla Kvibille.
Hallands Siren är uppkallad efter sirenerna i den grekiska mytologin. De vackra och oskyldiga varelserna som blev bedrägliga och oförutsägbara när de lockade sjömän i döden med sin sång.
Osten är skapad av den förbisedda delen av blåmögelosten. Vanligtvis nålas mögelostar, för att på så sätt skapa kanaler för lufttillförsel, vilket i sin tur får möglet att växa inifrån och ut mot kanterna. Detta görs inte på Hallands Siren.
Osten har en spännande smulig textur, är lätt att riva och smälter snabbt vid tillagning. Just därför passar Hallands Siren utmärkt i matlagning där den, tack vare sin tydliga sälta, förstärker och höjer övriga smaker.
Alla ostar som utvecklas hos Arla Unika utvärderas av utvalda kockar innan de lanseras, så även Hallands Siren. En av kockarna är Sebastian Gibrand, guldmedaljör i Bocuse d’Or Europe och silvermedaljör i Bocuse d’Or.
– Ostens karaktär påminner om en färskost. Syran, sältan och det färska bryter väldigt fint till exempelvis peppriga örter, ramslök och rädisor. Det är användbar på flera olika sätt, säger han.
Hallands Siren är en Unika X ost, och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark, och finns att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm och Torvehallerne i Köpenhamn.
Om Arla Unika
Arla Unikas produkter är utvecklade i samarbete med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och innovativa entreprenörer. I detta samarbete finner Arla Unika inspiration och kompetens för att utveckla nyskapande mejeriprodukter på högsta gastronomiska nivå. Startskottet för Arla Unika gick för över 20 år sedan, 2002, efter att kockar hade frågat Arla om var mångfalden och den unika smaken fanns i produkterna. Då började Arla Unikas kunskapsresa. Arla Unika kallar sin mission för ”Nya höjder”. De höjderna uppnås med tre produktserier: Unika X, Arla Unika och Essens. Läs mer på www.arlaunika.se.
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
