Arla

Ny ost från Halland på nordiska stjärnkrogar

Dela
Nu lanserar Arla Unika ännu en ost tillverkad i Halland på Kvibille mejeri. Namnet är Hallands Siren och det är en blåmögelost där det blå möglet ännu inte utvecklats. Resultatet är en helt vit, ung ost med tydlig sälta och hög syra. Osten kommer att serveras på utvalda restauranger i Sverige och Danmark och finns att köpa i Arla Unikas butiker.
Den nya osten Hallands Siren är en ung, salt och syrlig ost producerad på Kvibille mejeri – framtagen för de skickligaste kockarna, men tillgänglig för alla. Foto: Arla
Den nya osten Hallands Siren är en ung, salt och syrlig ost producerad på Kvibille mejeri – framtagen för de skickligaste kockarna, men tillgänglig för alla. Foto: Arla

– På mejeriet i Kvibille får vi varje dag in mjölk från halländska bönder. Vi producerar sedan ost till hela svenska folket, inte minst våra klassiker som Kvibille Cheddar och Kvibille Ädel. Vi är så stolta över att nu även producera två smakrika ostar för Arla Unika. Ostar som används av stjärnkockar både i Sverige och Danmark, säger Ole Nyborg Riis, mejerichef Arla Kvibille.

Hallands Siren är uppkallad efter sirenerna i den grekiska mytologin. De vackra och oskyldiga varelserna som blev bedrägliga och oförutsägbara när de lockade sjömän i döden med sin sång.

Osten är skapad av den förbisedda delen av blåmögelosten. Vanligtvis nålas mögelostar, för att på så sätt skapa kanaler för lufttillförsel, vilket i sin tur får möglet att växa inifrån och ut mot kanterna. Detta görs inte på Hallands Siren.

Osten har en spännande smulig textur, är lätt att riva och smälter snabbt vid tillagning. Just därför passar Hallands Siren utmärkt i matlagning där den, tack vare sin tydliga sälta, förstärker och höjer övriga smaker.

Alla ostar som utvecklas hos Arla Unika utvärderas av utvalda kockar innan de lanseras, så även Hallands Siren. En av kockarna är Sebastian Gibrand, guldmedaljör i Bocuse d’Or Europe och silvermedaljör i Bocuse d’Or.

– Ostens karaktär påminner om en färskost. Syran, sältan och det färska bryter väldigt fint till exempelvis peppriga örter, ramslök och rädisor. Det är användbar på flera olika sätt, säger han.

Hallands Siren är en Unika X ost, och serveras därför på utvalda restauranger i Sverige och Danmark, och finns att köpa i Arla Unikas butiker i Östermalmshallen i Stockholm och Torvehallerne i Köpenhamn.

Om Arla Unika

Arla Unikas produkter är utvecklade i samarbete med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och innovativa entreprenörer. I detta samarbete finner Arla Unika inspiration och kompetens för att utveckla nyskapande mejeriprodukter på högsta gastronomiska nivå. Startskottet för Arla Unika gick för över 20 år sedan, 2002, efter att kockar hade frågat Arla om var mångfalden och den unika smaken fanns i produkterna. Då började Arla Unikas kunskapsresa. Arla Unika kallar sin mission för ”Nya höjder”. De höjderna uppnås med tre produktserier: Unika X, Arla Unika och Essens. Läs mer på www.arlaunika.se.

Kontakter

Bilder

Den nya osten Hallands Siren är en ung, salt och syrlig ost producerad på Kvibille mejeri – framtagen för de skickligaste kockarna, men tillgänglig för alla. Foto: Arla
Den nya osten Hallands Siren är en ung, salt och syrlig ost producerad på Kvibille mejeri – framtagen för de skickligaste kockarna, men tillgänglig för alla. Foto: Arla
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Finalisterna utsedda till Årets Guldstjärna i Arla Guldko 202521.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Föreningen Frisk Mat, Tullängsgymnasiet i Örebro och Väståkraskolan i Anderslöv är de tre finalisterna som nominerats till specialpriset Årets Guldstjärna i tävlingen Arla Guldko 2025. Alla bidrar på olika sätt till att utveckla det offentliga köket. Jurygruppen som leds av stjärnkocken Fredrik Eriksson kommer nu arbeta vidare och granska finalisterna i detalj. Vem som tilldelas priset avgörs vid finalen den 12 maj 2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye