”Vi måste få fler att våga mer” - Stolabs vd Martin Johansson invald i TMF:s styrelse

- Min förhoppning är att kunna bidra med kunskap om möbelmarknaden från ett konsumenthåll. Stolab har en stor del av sin försäljning mot just konsument och vi har jobbat med den marknaden i många år. Erfarenheten från den sidan, speciellt med den ökade globala konkurrensen, tar jag med mig in i styrelsen.
I en utmanande tid – ekonomiskt och omvärldsmässigt; vilken är den viktigaste frågan för trä- och möbelindustrin framöver?
- Vi måste få fler att våga mer. Vi är en industri med framtidsutsikter som är fantastiska. Fysiska produkter, som människor lever i eller med, och dessutom ofta tillverkat av ett material som växer i vår natur och som vi älskar att vara i. Om fler utvecklas och vågar ta nästa steg, så kommer vi som bransch att vinna på det.
Vilka är dina främsta tips till en företagare inom trä- och inredningsindustrin?
- Hitta inspiration inom och utanför branschen. Träffa kollegor, leverantörer och kunder - idéer och insikter kan dyka upp när man minst anar det.
Fakta - Martin Johansson
Titel: Vd på Stolab och ägare Stolab Möbel AB.
Ålder: 44
Bor: Reftele
Utbildning/karriär: Uppfödd på ett möbelindustrigolv i Smålandsstenar. Studier i Internationell ekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS), och sedan ett par år som revisorsassistent på Deloitte i Göteborg. 2007 började Martin Johansson som säljare på Stolab, och ett år senare fick han chansen att bli vd. Sedan 2017 är han ensam ägare av Stolab Möbel AB.
Om Stolab: Stolab har tillverkat möbler på samma plats sedan 1907. I fabriken i Smålandsstenar kombineras hantverk med modern tillverkning där yrkesstolthet, kunskap och kärlek till det massiva träet är gemensamma nämnare. Att design, produktion och montering sker på samma plats möjliggör även höga krav på kvalitet och hållbarhet.
”Att göra rätt val från början är en förutsättning för att tillverka tidlösa möbler. Närmare bestämt att bara välja trä som har fått växa och utvecklas långsamt. Vi vill ge ett positivt bidrag snarare än en negativ påverkan, vilket inkluderar vår arbetsmiljö och våra tillverkningsanläggningar. Och viktigast av allt, det inkluderar möblerna vi gör här varje dag. Vi kallar vårt hållbarhetsarbete Reduce Reuse Restore.”
TMF:s styrelse 2023-2024:
TMF:s styrelse består av nio personer, exklusive TMF;s vd, kommande verksamhetsår där Marcus Westdahl, EFG European Furniture Group AB, avslutar sitt uppdrag, med parallellt inval av Martin Johansson, Stolab.
Med omval av Henric Fransson, Malin Hedlund och Robert Petersson samt det nämnda nyvalet ser därmed styrelsen ut på följande sätt 2023-2024:
Ordförande
- Claes Hansson, Götenehus Group AB
Vice ordförande
- Johan Jonsson, Drömtrappor AB
Ledamöter
- Henric Fransson, Ballingslöv AB - omval
- Malin Hedlund, Säters Snickerifabrik AB - omval
- Jonas Hernborg, Elitfönster AB
- Martin Johansson, Stolab Möbel AB - nyval
- David Johnsson, Trä- och Möbelföretagen (TMF)
- Johan Magnusson, Ab Gustaf Kähr
- Robert Petersson, Kinnarps AB - omval
- Frida Scherdén, Eksjöhus AB
Fotnot: Varje styrelseledamot väljs på två år. Om det inte står om-/nyval är ledamoten mitt uppe i sitt förordnande.
För mer information, kontakta gärna:
- David Johnsson, vd TMF, 070-597 72 67, david.johnsson@tmf.se
- Alexandra Hernadi, kommunikationchef TMF, 0709-169 43 90, alexandra.hernadi@tmf.se
Nyckelord
Kontakter
Alexandra HernadiKommunikationschefTrä- och Möbelföretagen
Tel:070-916 94 30alexandra.hernadi@tmf.seBilder


Om
Om Trä- och Möbelförretagen (TMF)
Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar trähus, fönster, dörrar, golv, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
TMF om budgeten: “Uteblivna byggsatsningar riskerar spridning till fler branscher”20.9.2023 09:08:07 CEST | Pressmeddelande
Trä- och Möbelföretagen, TMF, välkomnar regeringens budgetsatsningar på bostadsbyggandet, minskad regelbörda och yrkesutbildningar, men saknar ordentliga insatser för att mildra byggkrisen som redan riskerar att ta med sig allt fler branscher i raset. “Det här räcker inte. Regeringen måste leverera på den reformsatsning man aviserade när man tillträdde - i synnerhet nu givet det allvarliga läget”, säger David Johnsson, vd på TMF.
TMF:s Trähusbarometer: Rejält sänkt småhusprognos – fortsätter 202412.9.2023 07:59:59 CEST | Pressmeddelande
Trä- och Möbelföretagen, TMF:s, färska prognos för antalet påbörjade småhus 2023 sätts till 6 000 stycken, vilket är en minskning med 1 500 jämfört för med ett halvår sedan. Det visar årets andra Trähusbarometer. Prognosen för 2024 är ännu lägre - 4 000 påbörjade småhus. “Osäkra ränteläget och inflationen är huvudorsakerna”, kommenterar TMF:s bostadspolitiska expert Gustaf Edgren.
TMF Nova – branschutmärkelse i fyra kategorier: Exportframgång, hållbarhet och branschnytta prisade4.5.2023 08:58:56 CEST | Pressmeddelande
Vägledande inspiratörer som ligger steget före. I samband med TMF:s årsmöte den 3 maj korades vinnarna av årets fyra kategorier i branschutmärkelsen TMF Nova. De som prisas 2023 är Kinnarps (hållbarhet), Zilenzio (exportframgång) och IsoTimber (teknisk innovation). Årets Hedersnova tilldelas den mångårige trähusprofilen Mikael Olsson.
Trä- och Möbelföretagen, TMF, presenterar TMF i siffror och TMF:s Omvärldsanalys 1 2023: Fortsatt exportökning för svensk möbelindustri – trots oroliga tider18.4.2023 08:03:55 CEST | Pressmeddelande
Ett osäkert säkerhetspolitiskt läge, höga räntor och inflation med prishöjningar som följd har präglat det gångna året för svensk trä- och möbelindustri. Men trots stora ekonomiska utmaningar och en konjunkturnedgång som hotar går möbelindustrin fortsatt framåt. Samtidigt slår konjunkturen allt hårdare mot småhusbranschen.
”Högt löneavtal i utmanande tider” - lönemärket satt för svensk arbetsmarknad31.3.2023 19:07:19 CEST | Pressmeddelande
Efter intensiva slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 7,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2025. Därmed är också märket satt - den lönenivå som industrins parter enas om och som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum