Röda korset

Granskning av spelet bakom världens största sport vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 

Dela
Miljarder människor såg matchbollarna på planen i Qatar. Nästan ingen har sett fabrikerna där de tillverkas. Idag står det klart att Ivar Andersen och Mobeen Ansari på tidningen Arbetet vinner Röda Korsets Journalistpris 2023 för sitt reportage från Sialkot i Pakistan där matchbollarna till fotbolls-VM tillverkas – och kostar mer än vad arbetarna tjänar i månaden.
Ivar Andersen, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.
Ivar Andersen, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.

Röda Korsets journalistpris belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. 

Motivering för vinnarpriset 
Fotbollar sys från insidan och i Ivar Andersen och Mobeen Ansaris reportage får vi följa med till just insidan av fabriken, som tillverkar det som allt snurrar kring i ett fotbolls-VM: bollen. Ett välvalt ämne under VM i Qatar, lågmält och effektivt får läsaren nya inblickar i spelet bakom världens största sport. I bild och text möter vi arbetare som visserligen har lagstadgad minimilön, men som trots 72-timmars veckor inte har råd att köpa en boll. Reportaget lämnar en med frågan: Vem är det egentligen som betalar priset för fotbollen? 

– Det är en stor ära och jag vill tacka Svenska Röda Korset. Som bildjournalist inspirerar det här mig att gräva upp fler berättelser. Jag hoppas att uppmärksamheten bidrar till att öka medvetenheten och sätta fokus på de globala arbetsvillkoren, säger Mobeen Ansari. 

– Nästan alla människor i världen förenas av att vi måste arbeta för att kunna leva. Jag är glad att det går att vinna pris med journalistik som tar sin utgångspunkt i det. Och så är jag, som alltid, väldigt tacksam mot de människor som möjliggör de här berättelserna genom att dela med sig av sina liv och sin tid, säger Ivar Andersen.  

Länk till reportaget:arbetet.se/han-gor-bollarna-till-vm-i-qatar-manadslonen-lagre-an-vad-en-boll-kostar

Hedersomnämnande 
Ett hedersomnämnande tilldelas Faktums reporter Malin Clausson och fotograf Lisa Thanner och deras berättelser från Panzisjukhuset i Kongo. Motiveringen lyder: 

Med skickliga penndrag och finstämda bilder förmedlas kvinnornas berättelser, inkännande och sakligt, utan att journalisterna ställer sig i vägen. I svärtan är dock alltid hoppet närvarande. Mitt i allt elände kantas färden av en mänsklig värme, som gör den närmast gränslösa grymheten greppbar, och skapar tilltro till att en mänskligare framtid är möjlig.

Jury utser vinnaren 
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, författare och kulturjournalist Sveriges Radio P1, Maja Aase, journalist och kommunikationsstrateg på Union to Union samt Spanare i Sveriges Radio P1, Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på Nyhetsbyrån Järva och Paul Hansen, författare och fotograf Dagens Nyheter.   

Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor. 

Läs mer här:rodakorset.se/journalistpriset

 

Tidigare pristagare 

Josefine Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud 2022 

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson 2021 

Anna Roxvall och Johan Persson 2020 

Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019 

Katia Wagner och Anders Hansson 2018 

Erik Wiman och Magnus Wennman 2017 

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016 

Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015 

Randi Mossige-Norheim 2014 

Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013 

Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012 

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011 

Katarina Gunnarsson 2010 

Randi Mossige-Norheim 2009 

Lasse Granestrand och Sven Irving 2008 

Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007 

Hanna Sofia Öberg 2006 

Kontakter

Bilder

Ivar Andersen, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.
Ivar Andersen, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.
Ladda ned bild
Mobeen Ansari, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.
Mobeen Ansari, vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2023.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

Ny skottlossning nära räddningsbåt på Medelhavet12.7.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7 juli genomförde en humanitär besättning från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och SOS Meditarranee en räddningsinsats av en båt med migranter på centrala Medelhavet. Besättningen från IFRC, SOS Meditarranee och personerna ombord på migrantbåten utsattes under insatsen för stor fara i möte med libysk kustbevakning. Den libyska kustbevakningen avfyrade skott i närheten av räddningsstyrkan. Detta är den tredje incidenten i år och del av en utveckling av ökande osäkerhet på Medelhavet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum