
Viktigt för radhusägare att se över brandskyddet
Resultatet från inventeringen innebar att ca 2300 radhus hade brister som bör åtgärdas. Alla berörda fastighetsägare fick information om resultatet och vissa fick även föreläggande om att åtgärda bristerna.
– Det är såklart ett stort bekymmer att det är så många radhus som har brister i vindskonstruktionen. I radhus är det väldigt viktigt att vinden är avskild på rätt sätt. Om den inte är det kan branden snabbt sprida sig och en brand som initialt påverkade en bostad kan potentiellt totalförstöra en hel radhuslänga, säger Fredrik Roos Lindell, brandingenjör på Umeåregionens brandförsvar.
Varje bostad en egen brandcell
Svenska byggregler har länge haft som krav att en brand i en bostad inte ska sprida sig till angränsande bostäder under minst 60 minuter. Varje bostad ska utgöra en egen brandcell. Det gäller oavsett om man bor i ett flerbostadshus eller i ett radhus, parhus eller kedjehus. En brandcell är ett utrymme där en brand ska kunna utvecklas och pågå en viss tid utan att den sprids utanför brandcellen.
Det är alltid fastighetsägaren som har huvudansvaret för byggnadens brandskydd.
Vanliga brister
Det är vanligt att en brand som startat inne i bostaden eller på en uteplats tar sig upp på vinden via den utstickande takfoten. Väl uppe på vinden är tanken att vindsutrymmet ska vara avskilt så att branden inte tar sig vidare. Om det inte är tätt mellan tak och avskiljande vägg, otäta genomföringar efter dragna kablar och rör eller att den avskiljande väggen inte går hela vägen ut till takfoten kan branden lätt sprida sig. Det kan leda till att en hel radhuslänga blir totalförstörd.
De vanligaste felen som brandförsvaret identifierat:
- Otäta genomföringar
- Ventilerad takfot
- Otätt mot tak
- Avskiljandevägg för kort
- Oskyddad takstol i brandcellsgräns
Det finns information om bristerna och hur de kan åtgärdas på kommunens webbplats. Fastighetsägare kan även kontakta en byggentreprenör med erfarenhet av brandavskiljning för råd.
Mer information:
Fredrik Roos Lindell
brandingenjör, Umeåregionens brandförsvar
090-16 22 39
070-267 95 10
fredrik.lindell@umea.se
Kontakter
Elisabeth Husingkommunikatör
Umeåregionens brandförsvar
Länkar
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.