Lantmäteriet

Lättare att hitta rätt bland Lantmäteriets historiska kartor

Dela
Lantmäteriet har förbättrat sin populära tjänst ”Historiska kartor” så att det är enklare att hitta och ladda ner äldre kartor. Bland de nya funktionerna finns möjlighet att hitta rätt historisk karta genom att zooma i den vanliga karttjänsten ”Min karta” och möjlighet att spara ner kartor som högupplösta pdf.
Detalj från konstnärligt utsmyckad karta över Skandinavien, från 1680
Detalj från konstnärligt utsmyckad karta över Skandinavien, från 1680

I karttjänsten ”Historiska kartor” har användarupplevelsen förbättrats med nya funktioner som gör det lättare att hitta och ladda ner kartor. Nytt i karttjänsten är möjligheten att:

  • nå de historiska kartorna från den vanliga karttjänsten ”Min karta”, via ett klick i kartan och en direktlänk till de historiska kartorna
  • välja mellan översiktliga och detaljerade kartor
  • söka efter alla versioner av detaljerade kartor och akter med en sökning i stället för att söka i respektive arkiv
  • ladda ner högupplösta kartor till din egen dator som tiff eller pdf och skriva ut.

Lantmäteriets historiska arkiv innehåller över en miljon kartor och akter från 1628 till 1928 och är unikt i världen. Här finns stora mängder historiska dokument som bland annat rör förrättningar, avtal och förteckningar. Materialet täcker stora delar av Sverige och det är helt gratis att titta på och ladda ner kartor och akter från Lantmäteriets historiska arkiv.

– I Sverige har vi varit tidiga med att kartlägga byarna och beskriva vem som äger vad. Få länder i världen har en lika gammal och detaljerad kartsamling som Sverige, säger Lena Norberg, produktutvecklare på Lantmäteriet.

Rena konstverken

Historiska kartor är användbara för långt fler än släktforskare och historiskt intresserade. Den som köpt en fastighet kan få reda på mycket om områdets historia. Ibland är kartorna även så välgjorda och rikt utsmyckade att de kan betraktas som historiska konstverk.

– Framför allt finns dessa kartor i Lantmäteristyrelsens arkiv, ett av de fyra arkiv som ingår i tjänsten ”Historiska kartor”. Det är ofta där man hittar de riktigt vackra kartorna, sådana som man vill sätta upp på väggen. Vissa lantmätare ritade nästan lika fint som en konstnär och var väldigt duktiga på detaljer, säger Lena Norberg.

Den som vill skriva ut en högupplöst karta över en plats gör det antingen via en egen skrivare eller via ett företag som kan skriva ut stora bilder. Det är inte en tjänst som Lantmäteriet erbjuder.

Här finns karttjänsten Historiska kartor

Tips på hur du söker efter historiska kartor

Karttjänsten Min karta

Ladda ner kartan äver Skandinavien 

Kontakter

Bilder

Detalj från konstnärligt utsmyckad karta över Skandinavien, från 1680
Detalj från konstnärligt utsmyckad karta över Skandinavien, från 1680
Ladda ned bild

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Sveriges kartskatt är unik – och gratis26.9.2023 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är kartlagt på ett sätt som saknar motstycke. Det hela började när Sverige på 1600-talet skulle bli en stormakt – det krävde koll på varenda vrå i riket. Kung Gustav II Adolf lade då grunden för Lantmäteriet för att få bättre kännedom om naturresurser och hur riket såg ut. Resultatet blev de geometriska jordeböckerna, konstnärliga praktverk som nu i digital form kan laddas ner från öppna arkiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum