Nytt pensionsavtal klart för statliga tjänstemän
- Staten måste kunna erbjuda goda villkor som minst är likvärdiga med den övriga arbetsmarknaden för att kunna rekrytera och behålla de bästa medarbetarna. Nu får vi villkor som gör att det statliga pensionsavtalet inte överträffas av något av de andra större kollektivavtalen om tjänstepension på arbetsmarknaden, säger Åsa Erba Stenhammar, förhandlingsledare för OFR/S,P,O.
Avtalet innebär att storleken på pensionen ökar, hur mycket beror på vilken åldersgrupp man tillhör och lönenivå. Exempelvis en tjänsteman som är 40 år och tjänar 38 000 kr/månad (genomsnittet för de som omfattas av avtalet) beräknas få en höjd tjänstepension med 1200-1500 kr/månad livet ut. Höjningen innebär att pensionsavgiften höjs till 6 procent av lönen för alla födda mellan 1966 och 1987, mot tidigare 4,5 procent.
Den höjda pensionsavgiften, det vill säga hur mycket arbetsgivarna betalar in till anställdas pension, är en av många viktiga framgångar ur förhandlingarna mellan Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O, där vissa delar av det statliga tjänstepensionsavtalet, PA16, har setts över. En annan framgång är möjligheten till överenskommelse mellan yrkesofficer och Försvarsmakten att förskjuta uttaget av tjänstepensionen.
Förhandlingarna är ett resultat av de yrkanden som OFR/S,P,O gjorde i avtalsrörelsen hösten 2020. Dessa togs på initiativ från facklig sida på grund av förändringarna i det allmänna pensionssystemet som trädde i kraft 1:a januari 2023. Ändringarna innebar bland annat att den lägsta åldern för att ta ut allmän pension ökade från 62 till 63 och den så kallade ”LAS-åldern”, när arbetsgivaren har rätt att säga upp en anställning, ändrades till 69 år.
- Jag är både glad och stolt att vi nu får bättre pensionsvillkor i den statliga sektorn för det stora flertalet anställda, säger Britta Lejon, förbundsordförande för fackförbundet ST.
- Vi ska arbeta längre, då ska pension också tjänas in under hela den tid vi jobbar. Samtidigt behövde vi få till en övergångslösning för de som har nära till pensionen, och inte hinner få ta del av de ökade pensionsavsättningarna, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.
- Vi har under flera års tid arbetat för att få till ett antal förändringar vad gäller tjänstepensionen, bland annat avsättning och flexiblare uttag. Förskjutningen av yrkesofficerspensionen gör en stor skillnad och vi öppnar nu upp möjligheter för Försvarsmakten att komma överens med våra med-lemmar om att gå i pension senare. Försvarsmakten har oroat sig för ”pensionspuckeln” i dessa ti-der av tillväxt, krig i Ukraina och Nato-ansökan och behöver behålla den personal de har, säger Lars Fresker, Officersförbundets ordförande.
För den som är född 1965 eller äldre erbjuder det nya avtalet en övergångslösning, där det tidigare avtalet gäller men förbättrat med en höjning av avsättningen med 0,5 procent samt fortsatt intjänande av tjänstepension fram till 69 år, vilket ska jämföras med 65 år som det är idag. För denna grupp kvarstår delpensionsavtalet, men om man beviljas delpension så faller avgiftshöjningen. För den som är född 1966 eller yngre tas möjligheten till delpension bort.
- Möjligheten att gå i delpension har varit en uppskattad förmån, men med ändringarna i det allmänna pensionssystemet i kombination med att allt färre har beviljats delpension gjorde att vi gick med på att byta det mot en rättighet att få flexpension om 1,5 procent. Vi har också infört en förhandlingsordning som innebär att arbetsgivare inte bara kan säga nej till att gå ner i tid i slutet av arbetslivet, utan att det då blir en förhandling, säger Åsa Erba Stenhammar.
De förbättrade villkoren gäller för dem som är födda 1987 eller tidigare. De som är yngre i staten har redan motsvarande villkor. Pensionsavtalet mellan Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O omfattar sammanlagt 100 000 anställda i staten och börjar gälla den 1 januari 2024.
OFR/S,P,O är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor: Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Sveriges Lärare, Försvarsförbundet, Ledarna, Tull-Kust, Vårdförbundet och Förbundet Reservofficerarna.
Nyckelord
Kontakter
Karin LarssonPressekreterare
Tel:08 - 676 97 20karin.larsson@polisforbundet.seLänkar
Om
Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.
Följ Polisförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet
Ny pressansvarig på Polisförbundet26.9.2023 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Charlotta Lundström är ny pressansvarig på Polisförbundet och kommer arbeta med förbundets presskontakter, mediestrategi och opinionsbildande arbete.
Polisförbundet välkomnar ökat anslag14.9.2023 12:21:10 CEST | Pressmeddelande
– Förstärkningen är mycket välkommen. Polisen behöver mer resurser, samhället sviktar under pågående brottsvåg och terrorhot, en situation som pågått en längre tid och våra medlemmar arbetar under mycket stor press, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.
”Fler aktörer måste göra mer för att bryta våldsspiralen”13.9.2023 17:11:28 CEST | Pressmeddelande
– Uppsala har drabbats av fyra skjutningar den senaste veckan och oacceptabla gränser passeras gång på gång när anhöriga och barn mördas på flera orter i landet. För att bryta våldsspiralen och den organiserade brottsligheten måste fler aktörer göra mer, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet.
Kommentar till Polismyndighetens arbetsmiljöutredning26.5.2023 12:39:30 CEST | Pressmeddelande
Polisförbundets nationella huvudskyddsombud granskar den slutgiltiga rapporten och kommer därefter lämna en egen skriftlig redogörelse tillsammans med det andra nationella huvudskyddsombudet och Stockholms huvudskyddsombud. Det arbetet pågår nu och den inlagan kommer lämnas nästa vecka till Arbetsmiljöverket. Katharina von Sydow, Polisförbundets förbundsordförande, ger följande kommentar: ”Att vara polis är att vara i en utsatt situation, och att då känna att arbetsgivarens har ens rygg är grundläggande även när det stormar i media, när allmänintresset är stort och fel kan ha begåtts. Poliser ska vara trygga med att deras arbetsgivare sätter individen i centrum och tar sitt arbetsmiljöansvar. Nästa vecka kommer huvudskyddsombudens egna redogörelse. Det jag kan säga redan nu är att vi ser stora brister i Polismyndighetens hantering vid presskonferensen och att det inte gjordes en riskbedömning kring individärendet. Rapporten visar att myndigheten hade information om Vikstens slutsatser
Johanna Faijersson ny kommunikationschef på Polisförbundet21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Johanna Faijersson är ny kommunikationschef på Polisförbundet och ska leda utvecklingen av medlemserbjudandet för Sveriges poliser, facklig utbildning och kommunikation. Hon kommer senast från kommunikationsbyrån Reform Society.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum