AcadeMedia

Elever förverkligar sina idéer i skolans makerspace

Dela
Eleverna på NTI Gymnasiet Sollentuna trivs i skolans makerspace - en digital slöjdsal för både lektioner och kreativt arbete. Salen används till allt från programmeringskurser, CAD (datorstödd konstruktion), kurser i teknik och entreprenörskap till elevernas egna gymnasiearbeten.
Ett makerspace finns på alla NTI Gymnasieskolor i Sverige. Fotograf: Harald Nilsson
Ett makerspace finns på alla NTI Gymnasieskolor i Sverige. Fotograf: Harald Nilsson

– Vi ser prov på riktig innovation här, och att vårt arbetssätt verkligen främjar elevernas livslånga lärande inför både framtida studier och yrkeslivet, säger Erik Thonfors, rektor på NTI Gymnasiet Sollentuna. 

Skolans programmerings- och IT- lärare Niklas Hallgren fick för ett år sedan uppdraget att utveckla och förverkliga sina idéer för skolans makerspace. Målsättningen var att alla lärare på skolan ska se de pedagogiska vinsterna i att integrera de digitala verktygen som finns i skolans makerspace i sin undervisning. 

– Eleverna hos oss har bland annat tillgång till 3D-skrivare, CNC-fräsar, laseretsare och annan maskinvara. Alla verktyg måste förankras i verksamheten för att de verkligen ska användas och bli en del av elevernas utbildning, säger Niklas Hallgren.

En systematisk utveckling av skolans makerspace i dialog med eleverna har blivit en del av skolans DNA. Enligt Niklas Hallgren ligger detta till grund för inte bara kunskap utan även sammanhållning, glädje och nya idéer. Salen används idag flitigt av eleverna på skolan, både för eget skolarbete och som en del av den lärarledda undervisningen. Ett exempel är den egenutvecklade sociala plattformen som just nu konstrueras och designas, av och för eleverna på skolan. Innovation, lösningar och produktutveckling blir på så sätt en integrerad del av elevernas lärande och skolgång. 

– Jag vill betona att det inte är mängden prylar som avgör hur stor glädje en skola har av sitt makerspace, utan snarare hur vi väljer att använda det vi har till förfogande. Detta måste göras med pedagogiska styrning och i diskussioner med eleverna. Det ökar möjligheterna att även vi lärare kan upptäcka nya saker och att salen får utvecklas till en kreativ plats där nya produkter och affärsidéer föds, säger Niklas Hallgren.   

För mer information och visning skolans makerspace, kontakta gärna rektor Erik Thonfors eller Niklas Hallgren, lärare i IT och programmering. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ett makerspace finns på alla NTI Gymnasieskolor i Sverige. Fotograf: Harald Nilsson
Ett makerspace finns på alla NTI Gymnasieskolor i Sverige. Fotograf: Harald Nilsson
Ladda ned bild
Utrustning på NTI Gymnasiet Sollentuna
Utrustning på NTI Gymnasiet Sollentuna
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

NTI Gymnasiet Sollentuna är en skola för elever som är intresserade av teknik och IT. Det finns totalt 29 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige i Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT. 

 

 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum