KlaraBo skickar krav på hyreshöjning direkt till hyresgästerna
Hyresgästföreningen och KlaraBo kunde inte komma överens om årets hyreshöjning och KlaraBo valde att stranda förhandlingarna. Nu direktaviserar bolaget och skickar ut krav på en högre hyreshöjning direkt till sina hyresgäster. KlaraBo kräver nu 5,5 procent i hyreshöjning, vilket är högre än vad andra bolag i Nybro, som till exempel Nybro Bostads AB, fått.
- Vi anser att höjningen som KlaraBo kräver är orimlig och vi rekommenderar hyresgästerna att inte betala den. Så länge man fortsätter att betala sin gamla hyra riskerar man inte några betalningsanmärkningar eller att bli av med sitt kontrakt. Vi kommer se till att informera och stötta hyresgästerna, ingen ska känna sig tvingad att gå med på detta, säger Kjell Fransén.
Trots att Hyresgästföreningen och KlaraBo hade kommit överens om en hyreshöjning på samma nivå som Nybro Bostads AB, föll förhandlingen när parterna inte kunde komma överens om retroaktiviteten. KlaraBo ville att de nya hyrorna skulle börja gälla redan i februari 2023, vilket skulle innebära en retroaktiv höjning för fyra månader. För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor i månaden skulle den retroaktiva höjningen innebära cirka 1 000 kronor. Det kunde inte Hyresgästföreningen gå med på, eftersom de menar att det är KlaraBo som har dragit ut på förhandlingen.
- KlaraBo meddelade oss att de ville förhandla redan i höstas, men har efter det ställt in alla möten och inte visat någon vilja att förhandla. När vi var klara med Nybro Bostads AB kom de tillbaka, men ville då ha en högre höjning utan att egentligen kunna påvisa varför. Det är på grund av KlaraBo som förhandlingarna har dragit ut på tiden och då ska det inte drabba hyresgästerna. 1 000 kronor är mycket pengar för många hyresgäster, särskilt nu när allt har blivit så mycket dyrare. Det räcker med att hyran höjs, bara det kan vara svårt för många, säger Kjell Fransén.
När en hyresförhandling strandar kan hyresvärden i vissa fall välja att göra en så kallad direktavisering. Det innebär att hyresvärden försöker förhandla om hyreshöjningen direkt med sina hyresgäster i stället för med Hyresgästföreningen.
Det här gäller vid en direktavisering
- Förhandlingen sker direkt mellan hyresvärden och hyresgästen.
- Det är upp till hyresgästen att acceptera kravet eller inte.
- Om man betalar den nya hyran, innebär det att man accepterar hyresvärdens krav.
- Om man inte vill acceptera hyresvärdens krav, ska man fortsätta att betala sin gamla hyra.
- Man riskerar inte att bli av med sin lägenhet eller att få betalningsanmärkningar så länge man betalar sin gamla hyra.
- Det är upp till hyresvärden att dra ärendet vidare till Hyresnämnden om de vill få igenom sitt krav.
- Här kan du läsa mer: https://www.hyresgastforeningen.se/om-oss/vad-vi-gor/hyresforhandling/strandning-av-hyresforhandling/
Nyckelord
Kontakter
Pressjour SydostHyresgästföreningen Sydost
Sydost omfattar Östergötlands-, Kalmar-, Blekinge-, Jönköpings- och Kronobergs län.
Kjell FransénLedamot i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationHyresgästföreningen region Sydost
Tel:070 924 96 56kjell@billshemsida.seBilder
Om
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Region Sydost
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost
Hyresgästföreningen besviken på regeringens budget – hyresgästerna är bortglömda20.9.2023 13:40:49 CEST | Pressmeddelande
Efter att regeringen presenterat sin höstbudget, uttrycker Hyresgästföreningen stark kritik. Föreningen menar att budgeten saknar krisinsikt och har för få satsningar för att få landet ur bygg- och bostadskrisen. Regeringen satsar i budgeten 2 700 kronor per hyreshushåll och över 20 000 kronor på hushåll som bor i villa eller bostadsrätt. – Man verkar helt ha glömt bort hyresgästerna, trots att många hyresgäster tillhör dem som behöver mest stöd just nu, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.
Blekinges kommuner äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommunerna i Blekinge äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.
Kommunerna i Östergötland äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommunerna i Östergötland äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.
Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommunerna i landet äger en allt mindre del av länets hyresrätter, men i Jönköpings län ser siffrorna mer positiva ut. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.
Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommunerna i Kalmar län äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum