Region Jönköpings län

Utbildningar och arbeten – vad väljer länets unga?

Dela
Vad styr ungdomars val av gymnasieprogram och hur tänker de kring arbetsliv och fortsatta studier? På uppdrag av Region Jönköpings län har Ungdomsbarometern sammanställt en rapport baserad på Sveriges största ungdomsstudie, och kompletterande fokusintervjuer med gymnasieelever från Jönköpings län. Rapporten presenteras vid ett lunchseminarium onsdag den 10 maj på Tekniska högskolan, Jönköping.
Genrebild. Foto: Johan W Avby
Genrebild. Foto: Johan W Avby

Välkommen till ett lunchseminarium som ger insikt i och svar på frågor som:

• Vilka är länets ungas inställningar till olika gymnasieprogram?
• Hur ser länets ungdomar på eftergymnasial utbildning?
• Hur kan företag och utbildningsanordnare nå ut och få unga att söka sig till dem?

Plats och tid: Tekniska högskolan i Jönköping, onsdag 10 maj klockan 11.45-13.00.

Lokal: Stora Enso.

För anmälan (utan lunch) kontakta Jelena Trupina, se nedan.

Rapporten som presenteras vid seminariet belyser vilka faktorer som väger tyngst för generation Z (15-24 år) ur ett kompetensförsörjningsperspektiv och analyserar hur unga i Jönköpings län särskiljer sig från det nationella snittet. Varför lämnar till exempel tjejer i större utsträckning länet och varför stannar killarna kvar? Vad tycker dagens unga om olika branscher och arbetsområden – och vilka branscher känner de egentligen till?

Gymnasieval och attraktiva branscher?

Förutom en övergripande överblick tittar rapporten också närmare på skillnader när det gäller val till högskoleförberedande och yrkesprogram på gymnasiet. Rapporten lyfter särskilt fram relevanta gymnasieprogram och nyckelbranscher för Jönköpings län, till exempel industri och besöksnäringen.

Rapporten innehåller också ämnen som arbetslivsvärderingar och ungdomars benägenhet att flytta eller pendla. Alltihop är viktiga frågor som berör den stora framtidsutmaningen: kompetensförsörjningen. Hur ska vi få unga att välja vägarna som leder till jobb och hur gör vi våra branscher attraktiva?

Kontakt och frågor:

Jelena Trupina, sakkunnig arbetsmarknad
Regional utveckling, Region Jönköpings län
070 305 89 34, jelena.trupina@rjl.se

Kontakter

Bilder

Genrebild. Foto: Johan W Avby
Genrebild. Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye