Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården

Stockholms bokhelg på Stadsmuseet 13–14 maj

Dela
Föredrag och författarsamtal, bokbord, bokförsäljning och boksigneringar – och poesifestival i Källarstugan. Träffa författare som Diamant Salihu, Qaisar Mahmood, Göran Greider och Nils Holmdahl.

Lördag 13 maj 12.00–16.15
Söndag 14 maj 12.00–16.15
Stadsmuseet, Slussen. Fri entré


Bokfesta bland nytt och klassiskt, mingla bland författare och förlag och passa på att köpa böcker till finfina festivalpriser. Musikaliska inslag utlovas!

Hos oss ligger fokus på Stockholm, oavsett om det handlar om människor eller fenomen, gamla kartor eller poesi, infrastrukturprojekt eller promenadkultur.

Stockholm och stockholmare belyses ur nya vinklar. Arkitekturhistorikern Fredric Bedoire berättar om hur vi återskapar en stad som inte längre finns och hur vi kan möta människorna som levde där. Göran Greider och Nils Holmdahl tar oss med på vandring i Dan Anderssons Stockholm och Diamant Salihu berättar om ett av samtidens – och Stockholms - mest omdebatterade samhällsproblem: gängvåldet och de kriminella nätverken. Qaisar Mahmood ger oss ett inifrånperspektiv på att arbeta som matbud i ett alltmer segregerat Sverige, ställer frågor om värderingar och beteenden hos medelklassen och ser med nya ögon på sin egen familjs historia.

Zara Kjellner och Sebastian Johans diskuterar rörelsen mellan stad, land och hav om vilka uttryck denna rörelse får i deras respektive skrivande. Möt Karin Carlsson och Rebecka Lennartsson i ett samtal om hur man kan hitta källor till gömda, förbisedda och försvunna berättelser ur det förflutna, med exempel från bordellstråk och kökstrappor, följ Kekke Stadin på en resa genom promenerandets historia och hör Anna Laestadius Larsson berätta om två makalösa fruntimmer och tidiga feministiska pionjärer.

Hör om perspektivet på samtid under 1950- och 1960-talens folkhemsbygge, om rekordårens enorma infrastruktursatsningar i Stockholm, om 90-talspunkare, eller om nya vinklar på våra stora Stockholmsförfattares liv och gärningar. Ta del av en poesikavalkad i Källarstugan eller slå dig ner på gården och lyssna till Stadsmuseets berättares fria tolkningar av nutida och klassiska Stockholmsskildrare i musik och sång.


Med reservation för ändringar.

Kontakt Stadsmuseet bokhelg

Erik Wickman, producent
erik.wickman@stockholm.se
08-508 315 83

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogårdenhttps://stadsmuseet.stockholm

Vår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.

Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye