Riksteatern och Aejlies i Tärnaby förbereder globalt residens för koreografer med urfolksperspektiv
Arbetsnamnet för koreografiresidenset är Jårrh!, som betyder dansa eller snurra på sydsamiska.
– Vi hoppas göra Tärnaby till en viktig plats för urfolkskonsternas utveckling. Förutom att de samiska uttrycken ska frodas här, kan vi med hjälp av konstnärsresidens bygga ett internationellt sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, förklarar Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på det samiska kulturcentret Aejlies.
Idén om ett koreografiskt residens har formats i diskussioner mellan Riksteaterns dansavdelning och Aejlies under det gångna året. Oskar Östergren Njajta är glad över samarbetet, som han beskriver som respektfullt och inkännande. Tina Eriksson Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning, håller med:
– Vi är alla måna om att låta processen ta tid, så att vi hinner reflektera ordentligt över vad ett urfolksresidens är och vilka förutsättningar som måste finnas på plats. Det är ett givande arbete som borgar för ett hållbart samarbete och givande konstnärliga möten framöver, säger hon.
Som ett första steg har man anlitat fyra konstnärer med urfolkskompetens för att skissa på olika förslag och utgångspunkter kring residensets värdskap, styrande värderingar, konstnärernas vistelse, arbetsförhållanden och relationer med publiken.
Kopplingen till naturen och samspelet med det lokala samiska sammanhanget, blir viktiga komponenter i residenstillvaron. Framförallt handlar det om att skapa en trygg plats för konstnärligt skapande med just urfolksperspektiv.
Koreografen Elle Sofe Sara kommenterar utifrån egen erfarenhet:
– För mig är det viktigt att jag inte behöver förklara om det samiska. Varför det är viktigt och varför det är närvarande i allt jag gör. Att det ses som självklart att vara samisk eller urfolk.
Om Aejlies
Samiskt kulturcenter i Tärnaby som sedan starten 2020 erbjuder en samisk mötesplats, utställningar, kurser i samiska hantverkstraditioner med mera. Under två år drev Aejlies residensprogrammet Sápmi Salasta för urfolkskonstnärer, som också väntas få en fortsättning. Residenset Jårrh som nu startas i samarbete med Riksteatern, riktar sig till koreografiskt intresserade konstnärer med urfolksperspektiv.
Läs mer här: www.aejlies.se
Om Riksteaterns regionala dansresidens
I nära samarbete med lokala aktörer, arbetar Riksteatern sedan 2015 med dansresidens på olika håll i landet. Professionella utövare får möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer tillsammans med publik och arrangörer på en specifik plats, vilket bidrar till en långsiktig utbyggnad av den konstnärliga infrastrukturen nationellt, men också internationellt. Läs mer här: https://www.riksteatern.se/dans/regionala-dansresidens/
Fyra urfolkskonstnärer
De fyra konstnärer med urfolkskompetens som lämnat förslag kring koreografiresidensets utformning är:
Sara Ajnnak – musiker och renskötare bosatt i Gargnäs, Sverige
Elle Sofe Sara – koreograf och filmregissör bosatt i Kautokeino, Norge
Louise Fontain – konstnär, kulturhantverkare och fjällbonde bosatt i Skarmodal, Norge
Anna Åsdell – skådespelare och teaterregissör bosatt i Gällivare, Sverige
Arbetet fortsätter nu med förankring av residenset både lokalt och internationellt samt nödvändiga ombyggnationer i och kring lokalerna i anslutning till Sameskolan i Tärnaby. Den globala utlysningen planeras ske senare i år och de första residenstagarna välkomnas sommaren 2024.
Nyckelord
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seBilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum