Riksteatern

Riksteatern och Aejlies i Tärnaby förbereder globalt residens för koreografer med urfolksperspektiv

Dela
I ett nära samarbete vill Riksteatern och Aejlies, det samiska kulturcentret i Tärnaby, skapa en trygg plats för koreografisk utveckling med urfolksperspektiv. Redan i höst kan koreografer från världens alla hörn söka till ett nytt residens i det samiska fjällandskapet.
Foto: Nina Andersson
Foto: Nina Andersson

Arbetsnamnet för koreografiresidenset är Jårrh!, som betyder dansa eller snurra på sydsamiska.

– Vi hoppas göra Tärnaby till en viktig plats för urfolkskonsternas utveckling. Förutom att de samiska uttrycken ska frodas här, kan vi med hjälp av konstnärsresidens bygga ett internationellt sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, förklarar Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på det samiska kulturcentret Aejlies.


Idén om ett koreografiskt residens har formats i diskussioner mellan Riksteaterns dansavdelning och Aejlies under det gångna året. Oskar Östergren Njajta är glad över samarbetet, som han beskriver som respektfullt och inkännande. Tina Eriksson Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Riksteaterns dansavdelning, håller med: 

– Vi är alla måna om att låta processen ta tid, så att vi hinner reflektera ordentligt över vad ett urfolksresidens är och vilka förutsättningar som måste finnas på plats. Det är ett givande arbete som borgar för ett hållbart samarbete och givande konstnärliga möten framöver, säger hon. 

Som ett första steg har man anlitat fyra konstnärer med urfolkskompetens för att skissa på olika förslag och utgångspunkter kring residensets värdskap, styrande värderingar, konstnärernas vistelse, arbetsförhållanden och relationer med publiken.

Kopplingen till naturen och samspelet med det lokala samiska sammanhanget, blir viktiga komponenter i residenstillvaron. Framförallt handlar det om att skapa en trygg plats för konstnärligt skapande med just urfolksperspektiv. 

Koreografen Elle Sofe Sara kommenterar utifrån egen erfarenhet:


– För mig är det viktigt att jag inte behöver förklara om det samiska. Varför det är viktigt och varför det är närvarande i allt jag gör. Att det ses som självklart att vara samisk eller urfolk. 

 

Om Aejlies
Samiskt kulturcenter i Tärnaby som sedan starten 2020 erbjuder en samisk mötesplats, utställningar, kurser i samiska hantverkstraditioner med mera. Under två år drev Aejlies residensprogrammet Sápmi Salasta för urfolkskonstnärer, som också väntas få en fortsättning. Residenset Jårrh som nu startas i samarbete med Riksteatern, riktar sig till koreografiskt intresserade konstnärer med urfolksperspektiv.

Läs mer här: www.aejlies.se 


Om Riksteaterns regionala dansresidens

I nära samarbete med lokala aktörer, arbetar Riksteatern sedan 2015 med dansresidens på olika håll i landet. Professionella utövare får möjlighet att utveckla sina konstnärliga idéer tillsammans med publik och arrangörer på en specifik plats, vilket bidrar till en långsiktig utbyggnad av den konstnärliga infrastrukturen nationellt, men också internationellt. Läs mer här: https://www.riksteatern.se/dans/regionala-dansresidens/

Fyra urfolkskonstnärer 
De fyra konstnärer med urfolkskompetens som lämnat förslag kring koreografiresidensets utformning är:


Sara Ajnnak – musiker och renskötare bosatt i Gargnäs, Sverige

Elle Sofe Sara – koreograf och filmregissör bosatt i Kautokeino, Norge

Louise Fontain – konstnär, kulturhantverkare och fjällbonde bosatt i Skarmodal, Norge 

Anna Åsdell – skådespelare och teaterregissör bosatt i Gällivare, Sverige

Arbetet fortsätter nu med förankring av residenset både lokalt och internationellt samt nödvändiga ombyggnationer i och kring lokalerna i anslutning till Sameskolan i Tärnaby. Den globala utlysningen planeras ske senare i år och de första residenstagarna välkomnas sommaren 2024.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Nina Andersson
Foto: Nina Andersson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye