Dramaten

Häktade ryska teaterarbetare uppmärksammas i säsongens sista Dramaten.Doc

Dela
Dramaten.Doc sätter fokus på aktuella händelser i världen. Säsongens sista uppsättning uppmärksammar den ryska dramatikern Svetlana Petrijtjuk och regissören Jevgenija Berkovitj som häktades i början av maj anklagade för att ha ”rättfärdigat terrorism”.
Svetlana Petrijtjuk. Foto: Alexander Andrijevitj.
Svetlana Petrijtjuk. Foto: Alexander Andrijevitj.

Svetlana Petrijtjuk och Jevgenija Berkovitj sitter nu i häkte under två månader i väntan på förhandling i en domstol i Moskva. De riskerar ett mångårigt fängelsestraff.Orsaken till häktningen är att Berkovitj regisserat en läsning av Petrijtjuks kortpjäs Den sköne riddar Finist, om ryska kvinnor som åker till Syrien och ansluter sig till IS. Den faktabaserade pjäsen är skriven med en blinkning åt den ryska folksagan med samma titel, som handlar om den finaste kärleken.

Den 24 maj gör skådespelare från Dramatens ensemble en gestaltad läsning av pjäsen. Översättning: Nils Håkanson. Regi: Dmitri Plax.

Dramaten.Doc har tidigare i vår presenterat fyra program. Den 23 februari lästes texter av den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejevs dokumentära fängelseskildring Helvetet på Paradisgatan, den 18 mars gavs en läsning av den armeniske journalisten Lika Zakarjans bok 44 dagar, den 19 mars en dramatiserad läsning av Den svarta nattens fånge av den kurdiske författaren och översättaren Firat Ceweri och den 20 april gavs en gestaltad läsning av belarusiske Ales Bjaljatskis berättelse Bjaljatski be om nåd! och Maksim Znaks bok Zekamerone.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svetlana Petrijtjuk. Foto: Alexander Andrijevitj.
Svetlana Petrijtjuk. Foto: Alexander Andrijevitj.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum