Diakonia

Mattias Brunander föreslås bli Diakonias nya generalsekreterare

Dela
Mattias Brunander kliver in i rollen som ny generalsekreterare för biståndsorganisationen Diakonia. Mattias Brunander har lång erfarenhet av bistånd och arbetar för närvarande som tillförordnad generalsekreterare på Diakonia.
Mattias Brunander har lång biståndserfarenhet. Nu föreslås han bli Diakonias nya generalsekreterare.
Mattias Brunander har lång biståndserfarenhet. Nu föreslås han bli Diakonias nya generalsekreterare.

Diakonias styrelse presenterar i dag sin kandidat till posten som generalsekreterare. Mattias Brunander är 55 år och kliver in i den nya rollen med många års biståndserfarenhet, både från Diakonia och andra organisationer.

– Det är ett viktigt och hedersamt uppdrag, som jag tar på stort allvar. Vi lever i en svår tid. Globalt råder ekonomisk kris, vi ser bakslag när det gäller demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Diakonia är en kraft för rättvisa och förändring, och det ska vi fortsätta att vara, vi behövs mer än någonsin, säger Mattias Brunander.

Mattias Brunander kommer från huvudkontoret i Alvik utanför Stockholm leda verksamheten för cirka 274 anställda med kontor i 21 länder, som på plats samarbetar med över 350 lokala organisationer. Fokus för arbetet är mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. 

Har lång erfarenhet
Det har gått över 20 år sedan han först började jobba för Diakonia, då på regionkontoret i San Salvador. Sedan dess har Mattias Brunander haft många olika tjänster, både på huvudkontoret och på regionkontoren i Chiang Mai och Bogotá. Han känner organisationen väl. Nu vill han jobba för att organisationen ska bli mer robust och mindre sårbar för politiska svängningar, i Sverige och i övriga världen, som påverkar både finansiering och möjligheter att verka. Dessutom vill han se fler partner som arbetar för jämställdhet, att Diakonias mervärde ska vara tydligt och att organisationen ska fortsätta vara en stark röst i debatten.

– Vi ser stora utmaningar både i världen och i Sverige med den nya regeringens reformagenda. Det svenska biståndet har varit viktigt och vi vill att Sverige ska fortsätta ha en ledande ställning för rättvisa i världen. Därför behövs Diakonia i debatten, säger Mattias Brunander.

Mattias Brunander är uppvuxen i en familj som varit aktiv i en baptistförsamling, Centrumkyrkan i Farsta söder om Stockholm. Han är också väl förtrogen med Diakonias huvudmän och det församlingsliv och den folkrörelse som utgör Diakonias bas.

– Jag är övertygad om att Mattias står för det trygga och kunniga ledarskap som vi behöver nu när vi fått en regering som ser på bistånd på ett helt nytt sätt. Det kommer att bli tuffare för hela branschen. Mattias är logisk och strukturerad och jag uppfattar att han är en lyssnande och närvarande chef. Det kommer att behövas, säger Diakonias styrelseordförande för Diakonia Pether Nordin.


Kyrkorna står bakom
Diakonias huvudmän har följt rekryteringsprocessen nära och är också de nöjda med rekryteringen.

Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan, är övertygad om att Mattias Brunander med sin breda förankring i både biståndsvärlden och hos huvudmännen kommer att leda Diakonia vidare på bästa sätt.

– Mattias Brunander har bred kunskap och stor erfarenhet av såväl biståndsarbete som av Diakonia. Han är väl förtrogen med oss som huvudmän och har under den tid han fungerat som tillförordnad generalsekreterare hanterat uppdraget mycket väl, kommenterar han.

Även Svenska Alliansmissionens missionsledare Ulf Häggqvist ser fram emot samarbetet med den nya generalsekreteraren.

– Vi ser i Mattias en mycket erfaren och kunnig ledare som är både inlyssnande och drivande. Han bär också tydligt Diakonias värderingar och vision inom sig. Vi är övertygade om att han kommer bidra med kompetens, gott ledarskap och passion för frågor om rättvisa, utveckling och mänskliga rättigheter, säger han.

Det är Diakonias styrelse som föreslår att årsmötet ska utse Mattias Brunander till ny generalsekreterare. Det formella beslutet fattas på Diakonias ordinarie årsmöte den 8 juni.

Kontakter

Bilder

Mattias Brunander har lång biståndserfarenhet. Nu föreslås han bli Diakonias nya generalsekreterare.
Mattias Brunander har lång biståndserfarenhet. Nu föreslås han bli Diakonias nya generalsekreterare.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Diakonia
Diakonia
Gustavslundsvägen 18, Alviks torg
16714 Bromma

https://www.diakonia.se/

Sedan 1966 arbetar Diakonia för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. Vi arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

Stephan Wilson cyklade 1000 kilometer för Diakonias Cykelprojekt19.6.2023 16:14:01 CEST | Pressmeddelande

Drygt 330 000 kronor har tv-profilen Stephan Wilson tillsammans med 150 cyklister samlat in till förmån för Diakonia i samband med Vätternrundan. Men Stephan nöjde sig inte med enbart rundan runt sjön. För att uppmärksamma insamlingen, cyklade han dessutom både till och från tävlingen. Det blev sex dagar på cykeln och sammanlagt 1000 kilometer i benen. Under måndagen 19 juni kom han i mål.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum