Vänsterpartiet Region Stockholm

V: Dags för pendeltåg i egen regi

Dela
Region Stockholm behöver skyndsamt utreda om SL själva ska köra pendeltågstrafiken när avtalet med MTR löper ut 2026, menar Vänsterpartiet.

På onsdagen meddelade trafikförvaltningen i Region Stockholm att MTR:s avtal att köra SL:s pendeltåg inte kommer att förlängas efter 2026, precis som Vänsterpartiet krävde tidigare i år.

– Nu har vi chansen att säkerställa en hållbar arbetsmiljö för personalen och en pålitlig trafik för resenärerna genom att låta SL ta över pendeltågstrafiken, säger Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

SL kör i dag inga tåg, tunnelbanor eller bussar, samtlig trafik är upphandlad. Enligt Vänsterpartiets samarbetsavtal med mittenkoalitionen ska regionen utreda möjligheten att ta tillbaka trafik i egen regi och göra det där nyttorna överväger.

– Det är nu viktigt att utredningen görs snabbt så att trafikförvaltningen har tid och möjlighet att förbereda ett övertagande av pendeltågen till 2027, säger Anna Sehlin.

MTR har haft kontraktet för Stockholms pendeltåg sedan 2016. Innan dess var det Stockholmståg som ansvarade för driften. Det har funnits ett stort missnöje med MTR både från SL och personalen. De har haft stora problem att leverera den trafik som SL har beställt, och fackförbunden har gång på gång anmält MTR till Arbetsmiljöverket för brister i arbetsmiljön.

– En ny upphandling skulle bli mycket kostsam för regionen. Dessutom finns det inga garantier för att MTR inte blir kvar som operatör. Det vore förödande både för personal och för resenärer, säger Anna Sehlin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Vänsterpartiet Region Stockholm
Vänsterpartiet Region StockholmFölj Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet presenterar omställningsplan för vårdval8.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet presenterar i dag en omställningsplan för vårdvalen inom Region Stockholm. Genomlysningen som planen baseras på visar att de flesta vårdval inte behöver förändras. Samtidigt belyser den att vissa vårdval inte fungerar, och därför föreslås dessa att åtgärdas, antingen genom förändringar inom vårdvalen, genom upphandling eller genom att Region Stockholm driver vården i egen regi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum