Tullverket

Tullverket har stoppat systematisk alkoholsmuggling

Dela
En man hemmahörande i Malmö misstänks för att ha smugglat alkohol vid 186 tillfällen via Öresundsbron till Sverige. Mannen misstänks för att från januari 2018 till juni 2021 ha smugglat över 87 000 liter alkoholhaltiga drycker. I dag åtalas mannen vid Malmö tingsrätt misstänkt för grov smuggling av alkohol. I ärendet åtalas även nio köpare av alkohol misstänkta för olovlig befattning med smuggelgods.
I den legala lastbilslasten smugglades alkoholhaltiga drycker. Foto: Tullverket
I den legala lastbilslasten smugglades alkoholhaltiga drycker. Foto: Tullverket

– Det här är organiserad brottslighet i form av systematisk smuggling av alkohol som vi har stoppat, säger Sofia Wall, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning syd.

Den misstänkta brottsligheten har bestått i att alkoholvaror med hög frekvens förts in till Sverige i den legala lastbilslasten och sedan sålts vidare och det med stor förtjänst. Bland annat har betalningar på 1,3 miljoner kronor via swish konstaterats samt kontanta medel.

– I en lastbilsrutt mellan Sverige och Tyskland har mannen köpt mängder av alkohol i Tyskland för att sedan smuggla in den och sälja den vidare i Sverige, säger Sofia Wall.

Smugglade alkohol vid 186 tillfällen
Mannen misstänks för grov smuggling av alkohol genom att ha infört alkohol vid 186 tillfällen under perioden januari 2018 till juni 2021. Tullverkets utredning visar att alkoholen inhandlats i gränsbutikerna i Tyskland, smugglats in och sedan sålts vidare. Alkoholsmugglingen motsvarar en sammanlagd volym av 74 200 liter öl, 4 813 liter vin,
4 205 liter sprit och 3 900 liter cider. Det motsvarar cirka 15 600 liter omräknat till 40 procentig alkohol.

– Det finns en stor sannolikhet att den nu åtalade mannen kommer att få betala cirka 1,6 miljoner kronor i restskatt – baserat på den oskattade alkohol han fört in och sålt vidare över tid, säger Sofia Wall.

Om den misstänkte huvudmannen döms riskerar han flera års fängelse. Utöver den åtalade mannen åtalas även nio köpare av alkohol misstänkta för olovlig befattning med smuggelgods genom att uppsåtligen ha köpt den insmugglade alkoholen.

För mer information och bilder: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.
Tipsa Tullverket om smuggling: 90 114.

Nyckelord

Bilder

I den legala lastbilslasten smugglades alkoholhaltiga drycker. Foto: Tullverket
I den legala lastbilslasten smugglades alkoholhaltiga drycker. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
I den legala lasten smugglades alkoholen. Foto: Tullverket.
I den legala lasten smugglades alkoholen. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Över 800 kilo narkotika beslagtogs i stor härva i Stockholmsområdet31.8.2023 08:33:53 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en omfattande narkotikahärva med kopplingar till flera platser i Stockholmsområdet och med förgreningar till flera länder. Idag åtalas åtta personer vid Attunda tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten har begåtts inom ramen för den organisation som leds av den man som går under epitetet ”kurdiska räven”.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum