Skolverket

Påminnelse om pressträff om fjärdeklassares läsförståelse imorgon kl 10.00

Dela
Hur är svenska elevers läsförståelse i årskurs 4? Och hur står sig deras kunskaper i jämförelse med andra EU- och OECD-länder? Imorgon tisdagen den 16 maj klockan 10 presenterar Skolverket de svenska resultaten av den internationella studien PIRLS 2021 som mäter fjärdeklassares läsförmåga och attityder till läsning. Presskonferensen sker på plats i Skolverkets lokaler.
Läsning mellanstadiet. Foto: Skolverket
Läsning mellanstadiet. Foto: Skolverket

Läsförmågan är en viktig grund för att lyckas i skolan och därför ger PIRLS ett viktigt besked. Totalt deltar 65 länder i undersökningen. PIRLS är tillsammans med PISA de enda internationella undersökningarna som mäter elevers läskunskaper.

PIRLS har genomförts var femte år sedan 2001 och Sverige har deltagit vid samtliga undersökningar. Sverige presterade bäst av alla länder 2001, därefter sjönk resultaten både 2006 och 2011 för att sedan öka 2016.

Välkommen till presskonferens imorgon den 16 maj kl 10.00

Plats: Svetsarvägen 16 i Solna business park.

Resultaten offentliggörs samtidigt i alla deltagande länder. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och projektledaren Cecilia Stenman deltar. Presentationen sänds även på www.skolverket.se.

Det kommer att vara möjligt att göra egna intervjuer direkt efteråt.

Mer information om PIRLS hittar du här.

Föranmälan krävs och kontaktuppgifter
Föranmäl er till presstjanst@skolverket.se eller ring 08-527 333 00 senast tisdagen den 16 maj klockan 08.00.

Nyckelord

Bilder

Läsning mellanstadiet. Foto: Skolverket
Läsning mellanstadiet. Foto: Skolverket
Ladda ned bild

Om

Skolverket
Skolverket
Svetsarvägen 16
171 41 Solna

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

Utbudet av gymnasial utbildning behöver förändras för att bättre matcha arbetsmarknadens behov31.10.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag är det brist på gymnasialt yrkesutbildade inom flera områden på arbetsmarknaden. Samtidigt tar det tid för många ungdomar och vuxna att få ett jobb efter sin gymnasiala utbildning. Om inte utbudet förändras riskerar den bristande matchningen att förvärras ytterligare. Men för att förändringar i utbildningsutbudet ska få effekt krävs också fler insatser, från fler aktörer. Det är slutsatserna i en ny rapport från Skolverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum