Akademikerförbundet SSR

Nej till flexpension ett hårt slag mot jämställdheten

Dela
Pensionsgapet mellan anställda i offentlig respektive privat välfärdssektor ökar om Arbetsgivaralliansen, arbetsgivarna inom ideella och idéburna organisationer, fortsätter att neka våra medlemmar flexpension. Det är ett slag mot jämställdheten och en redan ekonomiskt utsatt grupp, menar företrädare för Vårdförbundet, Vision och Akademikerförbundet SSR.
Sineva, Heike, Veronica
Sineva, Heike, Veronica

Att kvinnodominerad välfärdssektor har lägre löner än manligt dominerade branscher är känt sedan länge. Medan anställda i offentlig välfärdssektor sedan årsskiftet får en höjd tjänstepensionsavsättning från 4,5 till 6 procent ligger privat sektors tjänstepension för samma yrkesgrupper kvar på 4,5 procent. För den som är ung idag kan skillnaden i avsättning innebära en 33 procent lägre tjänstepension.

-        Arbetsgivaralliansen struntar i jämställdheten. Ska unga kvinnor acceptera 33 procent lägre tjänstepension än sina jämnåriga vänner i privat sektor?  Det är oacceptabelt att kvinnligt dominerade branscher får sämre pension, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.

För att råda bot på denna skevhet har Akademikerförbundet SSR, Vision och Vårdförbundet i förhandlingar med Arbetsgivaralliansen yrkat på avsättning till så kallad flexpension, samma lösning som mer manligt dominerade yrken fått inom privat sektor.

-        Det är oerhört viktigt att våra medlemmar inte bara får en lön som motsvarar deras prestation och ansvar på jobbet – de ska också ha en bra pension. Pension är uppskjuten lön och ska vara konkurrenskraftig och jämställd, säger Veronika Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Arbetsgivaralliansen säger nej till förbundens yrkanden, utan godtagbar motivering. Det innebär att förbundens medlemmar som arbetar inom Arbetsgivaralliansens avtalsområde kommer att få betydligt sämre pension än mer manligt dominerade områden på privat sektor. Men de kommer även få sämre pension än de som arbetar inom offentlig sektor. Detta kommer att riskera att våra medlemmar söker sig till andra sektorer.

-        Det är inte rimligt att våra medlemmar i kvinnodominerade akademiska bristyrken riskerar att få en usel pension. Det är anmärkningsvärt om det är sådana värderingar som de ideella och idéburna organisationerna vill stoltsera medsäger Sineva Ribeiro, förbundsordförande i Vårdförbundet.

Kontakt för intervjuer

  • Vårdförbundets pressjour: 0703 10 30 09 (ej sms)
  • Visions pressjour: 08-789 63 42
  • Akademikerförbundet SSR:s pressjour: 070 690 44 23

Kontakter

Bilder

Sineva, Heike, Veronica
Sineva, Heike, Veronica
Ladda ned bild

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum