Tekniska verken i Linköping

Här börjar Stångån - var rädd om våra vattendrag

Dela
“Här börjar Stångån” står det just nu skrivet vid ett antal gatubrunnar i Linköping. Budskapet är en del av en kampanj Tekniska verken genomför. Målet är att öka medvetenheten om att allt som hamnar i våra gatubrunnar rinner ut i närmaste vattendrag – utan att passera reningsverket.

Kampanjen pågick förra sommaren i Linköpings stadskärna och fortsätter nu i stadsdelen Hjulsbro. 

– Om du exempelvis tvättar bilen hemma rinner det vattnet rakt ut i våra vattendrag och sjöar. I vattnet finns då miljöfarliga ämnen, som på så sätt till slut till hamnar i till exempel Stångån. För att skydda miljön vill vi därför uppmana alla att bidra genom att bland annat tvätta sin bil i en biltvätt istället för på gatan eller uppfarten, säger Karin Johansson, kommunikatör på Tekniska verken och en av dem som arbetar med kampanjen.

Även den som tvättar sin bil med miljövänliga rengöringsmedel bidrar till utsläpp. Det är inte bara rengöringsmedlen som följer med ner i gatubrunnen, utan även den smuts som fastnat på bilen. 

– Den smuts som fastnar på våra bilar innehåller också miljöfarliga ämnen som exempelvis olja, tungmetaller och asfaltsrester som är skadliga för vår vattenmiljö, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska verken. 

Regn och smältvatten från snö som rinner bort från vägar, tak, parkeringar och andra hårda ytor i staden kallas dagvatten. För att undvika att det blir översvämning på avloppsreningsverken leds vattnet bort i separata ledningssystem till närmaste vattendrag utan att renas. Därför är det viktigt att alla hjälps åt att hålla dagvattnet så fritt från miljöfarliga ämnen som möjligt.

På Tekniska verkens webbplats kan du läsa mer om hur hanteringen av dagvatten fungerar i Linköping och vad som gäller vid biltvätt: 

Hantering av dagvatten

Tvätta bilen hemma - det här gäller

För mer information, välkommen att kontakta:

Camilla Johansson, miljöingenjör, Tekniska verken
Telefon: 013-30 85 28
camilla.johansson@tekniskaverken.se

Karin Johansson, kommunikatör, Tekniska verken
Telefon: 013-20 80 72
karin.johansson@tekniskaverken.se 

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Nu byggs framtidens laddplats för tung trafik – ChargeLab Mjölby27.9.2023 14:00:30 CEST | Pressmeddelande

Idag, onsdagen den 27 september, togs första spadtaget för ChargeLab Mjölby – den laddplats som Tekniska verken och MSE, i samarbete med Scania och Mjölby kommun, kommer att uppföra vid det strategiska läget Mjölby Västra trafikplats. Målet är att bli en av Europas första laddplatser för tung trafik med den nya MCS-standarden, Megawatt Charging System. ChargeLab Mjölby blir också bli en pilot för innovation och utveckling vad gäller smarta elnät.

Svensk Biogas kan inte längre ta halva skattesmällen25.9.2023 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Natten till den 27 september höjer Svensk Biogas motvilligt priset på sina tankstationer. För att stötta sina kunder och markera biogasens viktiga roll i klimatomställningen, valde Svensk Biogas att själva gå in med halva kostnaden när den svenska skattebefrielsen på biogas försvann tidigare i år. Nu har man inte längre möjlighet att fortsätta att delvis kompensera för skattehöjningen, utan höjer priset med resterande andel – omkring 2,45 kronor per kilo.

Pressinbjudan: Tekniska verken bygger framtidens laddplats för tung trafik20.9.2023 12:00:00 CEST | Pressinbjudan

Med målet att bli en av de första i Europa med MCS-standard (Megawatt Charging System) bygger Tekniska verken i samverkan med Scania och Mjölby kommun en ny laddplats med strategisk placering längs E4:an vid Mjölby. Här ska du kunna ladda en långtradare på bara 45 minuter. Stationen kommer också att bli en pilot för nya lösningar vad gäller smarta elnät och lagring av energi. Nu är det dags att sätta spaden i backen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum