Skattereformer har gynnat män mer än kvinnor
– Lägre skatt på näringsinkomster och kapital, plattare skatter och ökad moms har bidragit till att gruppen män har fått större skattesänkningar än gruppen kvinnor. Skattesystemet behöver gå igenom en reform där effekterna på jämställdheten också tas med i utformningen, säger Peter Vikström, analyschef på Jämställdhetsmyndigheten.
Skattesystemet har länge haft en roll med syftet att jämna ut ekonomiska förutsättningar. Ett exempel på hur den rollen har minskat över tid är att skatter för ränteinkomster, aktieutdelningar eller andra kapitalinkomster har minskat. Kvinnors andel av inkomster från ränta och utdelningar var 28 procent år 2019. Då män i genomsnitt har högre kapitalinkomster och inkomster från näringsverksamhet jämfört med kvinnor har de gynnats av de lägre skattesatserna för kapitalinkomster jämfört med inkomster från arbete.
– Jämställdhet har sällan diskuterats när Sverige har genomfört skattereformer. Vi ser dock att ekonomiska beslut tydligt påverkar kvinnor och män på olika sätt. Skattepolitiken har ofta varit inriktad på att främja tillväxt men perspektivet jämställdhet har inte alls vägt lika tungt, säger Peter Vikström.
Sedan ungefär 20 år är inkomstgapet mellan kvinnor och män ungefär 20 procent. Då ingår löner och andra arbetsinkomster, liksom kapitalinkomster och bidrag. Skattereformerna har i flera studier och rapporter konstaterats vara en viktig orsak till könsskillnaderna i ekonomin. Ett exempel från de senaste åren är när värnskatten för höginkomsttagare togs bort 2020. Av de som då fick en skattesänkning var fyra av fem män.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:031-392 90 52press@jamstalldhetsmyndigheten.seDokument
Länkar
Om
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Inte tillräckligt många politiska insatser för att öka jämställdheten30.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Det saknas åtgärder för att det ska vara möjligt att nå de svenska jämställdhetsmålen. Därför stannar jämställdheten i Sverige av på vissa områden, visar Jämställdhetsmyndighetens analys av de senaste sex årens utveckling.
Skolans styrning bidrar till könsskillnader i betyg och hälsa1.11.2023 11:20:52 CET | Pressmeddelande
Skillnader i lärande och hälsa mellan flickor och pojkar förstärks av hur skolan styrs, organiseras och fungerar. De senaste årtiondenas reformer har hindrat möjligheten att arbeta för en jämställd utbildning, visar en ny rapport.
Långt kvar till riksdagens mål om jämställt hem- och omsorgsarbete30.10.2023 08:08:48 CET | Pressmeddelande
Kvinnor utför mer hemarbete än män och ger mer omsorg till de egna barnen. För att jämna ut fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet föreslår Jämställdhetsmyndigheten bland annat en ny jämställdhetsbonus för föräldrar.
Kompisar och kollegor viktiga för att stoppa sexköp18.10.2023 07:56:53 CEST | Pressmeddelande
Den som betalar för sex är ofta mer orolig för hur omgivningen reagerar än för att bryta mot lagen. I dag på EU:s dag mot människohandel startar Jämställdhetsmyndigheten en satsning för att få fler killar och män att säga ifrån när kompisar eller kollegor tänker köpa sexuella tjänster.
Barn tvingas själva ta ansvar för att inte bli bortförda2.10.2023 08:04:00 CEST | Pressmeddelande
Många barn och unga som blir bortförda till andra länder får inte tillräcklig hjälp. Ofta behöver de själva vara drivande för att få det stöd och det skydd som de behöver och har rätt till, trots att deras situation ofta är känd av myndigheter sedan tidigare. De barn och unga som Jämställdhetsmyndigheten har kartlagt har dessutom blivit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck innan, under och ibland även efter utlandsvistelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum