Försäkringskassan

Elstöd för privatpersoner i hela landet - utbetalningen har börjat

Dela
Utbetalningarna av elstödet till hela Sverige för förbrukningen i november och december är igång. Ungefär 1 miljon hushåll har nu fått sitt elstöd och de allra flesta får sina pengar senast den 9 juni. Uppskattningsvis 4,7 miljoner hushåll omfattas av detta elstöd. Den totala summan beräknas till 10 miljarder kronor.

Det bästa man kan göra för att få pengarna så fort som möjligt är att anmäla sitt konto till Swedbanks kontoregister om man inte gjort det tidigare. Man blir inte kund hos Swedbank i och med detta. Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de har ett konto anmält till kontoregistret.

Om vi inte hittar något konto i kontoregistret tittar vi om man har ett konto hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan och skickar pengarna dit. Om vi inte hittar något konto i Swedbanks kontoregister, hos Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten, så skickas en utbetalningsavi. Den kan lösas in gratis online på Swedbank eller på ett kontor hos Swedbank eller Sparbankerna.

De som hade flera elnätsavtal den 31 december 2022 får en utbetalning per avtal. Pengarna kan komma olika dagar. Man får också ett beslutsbrev från Försäkringskassan per avtal. På kontoutdraget kan det stå ”Elstöd” eller ”Insättning” – det enklaste sättet för att se om en insättning avser elstödet är att jämföra summan i beslutsbrevet med summan på insättningen.

Elstödet går till den som stod på elnätsavtalet den 31 december 2022. Man får elstöd för 80 procent av den elförbrukning som inte översteg 18 000 kilowattimmar (kWh) i november och december 2022. Beloppet per kWh är

• 90 öre i elområde 1 och 2

• 126 öre i elområde 3

• 129 öre i elområde 4

Varken Försäkringskassan eller Swedbank kommer att ringa, skicka sms eller mejla för att fråga om kontouppgifter. Om man får en sådan fråga ska man snarast avsluta kontakten.

För att minska risken för felaktiga utbetalningar till enskilda firmor kommer en mindre grupp att få vänta längre än den 9 juni på sina utbetalningar – detta på grund av manuell hantering för att begära in kompletterande uppgifter. Även utlandsboende utan svenskt bankkonto får sina pengar lite senare.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Rekordmånga sjukskrivningar på grund av stress17.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Innan millennieskiftet var sjukskrivning på grund av sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ont i rygg eller nacke, vanligast vid längre sjukfall. I det nya arbetslivet har kvinnor betydligt högre sjukfrånvaro än män och vissa branscher är mer drabbade än andra. Samtidigt är forskningen tydlig med att arbetsmiljö är den viktigaste faktorn bakom utvecklingen. Idag släpper Försäkringskassan rapporten Från ryggont till utmattning, det första numret i den årligt återkommande serien Försäkringskassans lägesrapport – psykisk ohälsa i dagens arbetsliv.

Sjukfrånvaro i Europa – så sticker Sverige ut30.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jämfört med andra europeiska länder har Sverige både hög sysselsättningsgrad, relativt sett starka trygghetssystem och därtill en historiskt sett låg och stabil sjukfrånvaro. Dessa tre politiskt fastslagna mål kan delvis vara i konflikt med varandra men i Sverige tyder utfallet på att de går att kombinera – det visar en ny analys från Försäkringskassan som jämfört sjukfrånvaron och sjukförsäkringssystemen i ett antal europeiska länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum