Region Östergötland

Skog, el och kompetensförsörjning på Eday 2023

Dela
Den 25 maj arrangeras konferensen Eday för tionde gången. Fokus är i år att sätta målbilder för omställningen till ett hållbart samhälle och diskutera framtida affärsmöjligheter. Huvudtalare är regeringens utredare Lena Ek och designern Jakob Trollbäck. Under dagen delas även årets miljöteknikpris ut.

Eday är en mötesplats inom energi- och miljöområdet i Östergötland, som samlar aktörer från offentlig och privat sektor samt akademi. Konferensen firar tioårsjubileet med att både titta bakåt på de tio år som gått, och med dessa erfarenheter i minne se framåt mot en önskad framtid.

Deltagarna ska diskutera hur de tillsammans kan komma längre i omställningen till ett hållbart samhälle och hur affärsmöjligheter kan skapas för regionens företag. Med utgångspunkt i ett antal nyckelutmaningar för en framgångsrik omställning, kommer de att formulera gemensamma målbilder för Östergötland. Nyckelutmaningarna är bland annat kopplade till kompetensförsörjning, finansiering av klimatsmarta lösningar, hur skoglig råvara kan nyttjas i omställning samt hur elen ska räcka till i den nyindustrialisering som nu sker i Sverige.

Deltagarnas visioner lämnas över till konferensens framtidspanel, där regionala beslutfattare och unga hållbarhetsproffs ingår.

Dagen omfattar även flera föredrag med koppling till en hållbar omställning. En av huvudtalarna är Jakob Trollbäck, designer som 2015 skapade den visuella identiteten för FN:s globala mål, ett kommunikationssystem som nu används globalt.

Konferensens andra huvudtalare är Lena Ek, tidigare miljöminister som nu har regeringens uppdrag att ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi.

Miljöteknikpriset, som är på 10 000 kr till egen kompetensutveckling, går till en eller flera personer som utmärkt sig inom miljöteknikområdet i Östergötland. Utmärkelsen har instiftats av Cleantech Östergötland, Almi Östergötland och Avdelningen industriell miljöteknik, Linköpings universitet.

Bakom EDAY 2023 står Cleantech Östergötland, Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings universitet och Vreta Kluster.

Tid och plats: Linköping Konsert och kongress, den 25 maj klockan 9.00-16.15. Media är välkomna under hela dagen och har tillgång till arrangörerna klockan 8.30 till 9.00.

Kontakt: Erik Gotborn, 070-090 04 47, erik.gotborn@regionostergotland.se

Länkar

Om

Region Östergötland
Region Östergötland
Regionhuset, S:t Larsgatan 49 B
581 89 Linköping

010-103 00 00 (växel)https://www.regionostergotland.se/

Region Östergötland ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik och regional utveckling i Östergötland. Region Östergötland är en politiskt styrd organisation och länets största arbetsgivare med närmare 14 000 medarbetare.

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Region Östergötlands nya forskningspris går till forskare inom akutsjukvård27.9.2023 12:01:56 CEST | Pressmeddelande

Region Östergötlands nya forskningspris till yngre forskare 2023 går till Daniel Wilhelms, docent och överläkare i akutsjukvård vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det beslutade regionstyrelsen idag. Daniel Wilhelms får priset för sina forskningsinsatser inom akutsjukvård som har potentiell stor nytta för de över två miljoner patienter som varje år söker en akutmottagning i Sverige. Det är första gången som priset delas ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum