10 år med sprututbyte i Stockholm
Till en början ansågs verksamheten kontroversiell och det fanns många åsikter och förutfattade meningar. Till exempel befarade man att ett sprututbyte skulle innebära att fler började ta droger. Vissa menade att sprututbyte gick stick i stäv med visionen om ett narkotikafritt samhälle.
Ett av sprututbytets mål är att bidra till minskad smittspridning av hepatit C vilket har skett då man ser en stor minskning i Stockholm bland de som injicerar droger. WHO:s mål är att eliminera hepatit C fram till 2030.
När Martin siar om framtiden menar han att det vore helt fantastiskt om sprututbytet inte behöver finnas.
- I framtiden hoppas jag att man kan få sprutor och kanyler på apotek och vårdcentraler. Jag hoppas även att vi i framtiden gör som Norge och Danmark och inför brukarrum där personer kan injicera droger under säkrare och tryggare omständigheter och där det finns personal på plats. Detta för att minska smittspridning och överdoser, och för att bättre kunna ge hjälp och vård till personer med ett beroende, avslutar Martin Kåberg.
FAKTA OM SPRUTUTBYTET PÅ BEROENDECENTRUM I STOCKHOLM:
- 4 447 patienter inskrivna
- Totala antalet besök under de senaste 10 åren: 208 489
- Medelåldern på patienterna är 38 år
- Ca 75 procent av besökarna är män
- Sedan 2018 har 14 000 doser naloxon (naloxon kan häva överdoser av opioider) delats ut till 1 500 personer. Det har använts vid 2 000 överdoser. 96 procent rapporterade att personen som de gett naloxon överlevde.
- Utöver sprututbyte kan man även vaccineras för hepatit A och B och behandlas mot hepatit C och hiv.
- Personal på sprututbytet kan också hjälpa till i kontakten med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik med mera.
- På beroendecentrum finns även tillgång till läkare, barnmorska och kurator kopplade till verksamheten.
- Beroendecentrums sprututbyte har två fasta mottagningar, en på S:t Görans sjukhusområde och en på Södermalm (2019) och en mobil enhet som är ett samarbete med Capio Hemlösa i Stockholm.
Vill du veta mer om Sprututbytets verksamhet är du välkommen på öppet hus torsdagen den 25 maj klockan 17.30 - 19.30, Akutvägen 29, S:t Görans Sjukhusområde.
Nyckelord
Kontakter
Martin KåbergMedicinskt ansvarig på Beroendecentrum Stockholm.
Tel:08-12345740martin.kaberg@regionstockholm.seLydia DarmarkKommunikatörBeroendecentrum Stockholm
Tel:08-123 470 74lydia.darmark@sll.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seOm

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
5 miljoner till forskning om ny behandling för långvarig stress kan motverka sjukskrivning14.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny studie som beviljats 5 miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd ska utforska om en ny form av arbetsfokuserad kognitiv beteendeterapi kan hjälpa mot långvarig stress och utmattning. Forskningsprojektet leds av Anna Finnes på Liljeholmens universitetsvårdcentral vid Akademiskt primärvårdscentrum.
7,4 miljoner kr i forskningsbidrag för tidig upptäckt av demens och Alzheimer i primärvården9.11.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En unik satsning som kombinerar artificiell intelligens, blodprov och digitala kognitiva tester för att förutse och upptäcka patienter i primärvården med tidiga tecken på demenssjukdom har tilldelats 7,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Enligt docent Axel Carlsson vid Akademiskt primärvårdscentrum förväntas forskningen skapa betydande fördelar för både patienter, vården och samhället i stort.
Ny avhandling visar lovande behandlingsresultat av kontrollerat drickande27.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag disputerar Stina Ingesson Hammarberg, psykolog vid Beroendecentrum Stockholm, med avhandlingen Controlled drinking - a Viable Treatment Goal in Alcohol Use Disorder? på Karolinska Institutet. Avhandlingen bygger på en studie där majoriteten personer med alkoholberoende efter behandling med KBT eller motiverande samtal kunde minska sin alkoholkonsumtion till ett kontrollerat drickande.
Lättare att hitta rätt i beroendevårdens behandlingsutbud24.10.2023 10:54:14 CEST | Pressmeddelande
Idag lanserar Beroendecentrum Stockholm sin nya webbplats. Här presenteras ett urval av klinikens behandlingar, som omfattar allt från olika former av läkemedelsbehandlingar till psykologiska behandlingar, rehabiliteringsinsatser och utbildningar. Bredden i behandlingsutbudet är det fortfarande långt ifrån alla som känner till.
Låt inte stamning begränsa livet20.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att ständigt leva med en osäkerhet kring hur talet ska bete sig kan vara mycket påfrestande. Genom behandling hos logoped kan besvären minska eller upphöra helt. Inför internationella stamningsdagen 22 oktober uppmärksammar logopedmottagningarna som drivs i Region Stockholms regi detta viktiga ämne.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum