Stockholms läns sjukvårdsområde

10 år med sprututbyte i Stockholm

Dela
Våren 2013 öppnade sprututbytet på Kungsholmen i Stockholm. Under det första året skrev 960 patienter in sig. Tio år senare är över 4 447 patienter inskrivna. Mottagningen, som ligger på S:t Görans sjukhusområde, tar tillsammans med systermottagningen på Södermalm, emot mellan 70 och 110 patienter varje dag.

Till en början ansågs verksamheten kontroversiell och det fanns många åsikter och förutfattade meningar. Till exempel befarade man att ett sprututbyte skulle innebära att fler började ta droger. Vissa menade att sprututbyte gick stick i stäv med visionen om ett narkotikafritt samhälle.

Ett av sprututbytets mål är att bidra till minskad smittspridning av hepatit C vilket har skett då man ser en stor minskning i Stockholm bland de som injicerar droger. WHO:s mål är att eliminera hepatit C fram till 2030.

När Martin siar om framtiden menar han att det vore helt fantastiskt om sprututbytet inte behöver finnas.

- I framtiden hoppas jag att man kan få sprutor och kanyler på apotek och vårdcentraler. Jag hoppas även att vi i framtiden gör som Norge och Danmark och inför brukarrum där personer kan injicera droger under säkrare och tryggare omständigheter och där det finns personal på plats. Detta för att minska smittspridning och överdoser, och för att bättre kunna ge hjälp och vård till personer med ett beroende, avslutar Martin Kåberg.

FAKTA OM SPRUTUTBYTET PÅ BEROENDECENTRUM I STOCKHOLM:

-          4 447 patienter inskrivna

-          Totala antalet besök under de senaste 10 åren: 208 489

-          Medelåldern på patienterna är 38 år

-          Ca 75 procent av besökarna är män

-          Sedan 2018 har 14 000 doser naloxon (naloxon kan häva överdoser av opioider) delats ut till 1 500 personer. Det har använts vid 2 000 överdoser. 96 procent rapporterade att personen som de gett naloxon överlevde.

-          Utöver sprututbyte kan man även vaccineras för hepatit A och B och behandlas mot hepatit C och hiv.

-          Personal på sprututbytet kan också hjälpa till i kontakten med beroendevård, socialtjänst, infektionsklinik med mera.

-          På beroendecentrum finns även tillgång till läkare, barnmorska och kurator kopplade till verksamheten.

-          Beroendecentrums sprututbyte har två fasta mottagningar, en på S:t Görans sjukhusområde och en på Södermalm (2019) och en mobil enhet som är ett samarbete med Capio Hemlösa i Stockholm.

 

Vill du veta mer om Sprututbytets verksamhet är du välkommen på öppet hus torsdagen den 25 maj klockan 17.30 - 19.30, Akutvägen 29, S:t Görans Sjukhusområde.

Nyckelord

Kontakter

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye