Utan ledare – ingen idrott

– Det går egentligen inte att värdera insatserna då det handlar om så mycket mer än idrottsträningen eller att stå i kiosken. Utan ledare, funktionärer, domare och korvgrillare så blir det ingen idrott. Varje insats gör skillnad för föreningen och för samhället i stort, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
140 miljoner timmar per år från 746 000 ideella ledare inom idrottsrörelsen ger ett snitt på 191 timmar per ledare och år. I Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna dialog med medlemsförbunden är tappet av ideella krafter efter pandemin en återkommande oro.
– Inte nog med att föreningar brottas med att återstarta aktiviteter och få tillbaka aktiva så innebär bristen på ideella krafter utmaningar i att faktiskt möta de aktiva, kunna genomföra cuper, serier och tävlingar. De ideella krafterna är stor del i att skapa förutsättningar för att hålla nere kostnader så att så många som möjligt ska kunna vara med så länge som möjligt oavsett ålder och ambitionsnivå. I dessa samhällstider är det avgörande för att vi ska klara en återstart och samtidigt nå de vi inte når idag, säger Björn Eriksson.
Svenska Parasportförbundet, det största förbundet som organiserar idrott för personer med funktionsnedsättning, har fortfarande 38 procent färre deltagartillfällen (tidigare över 80 procent) jämfört med 2019. På samma sätt är behoven av ideella ledare fortsatt stor.
– En anledning till att parasporten inte återhämtar sig efter pandemin är just ledarbristen. Våra verksamheter ställdes in i högre utsträckning eftersom våra målgrupper ofta var riskgrupp, och under den perioden försvann viktiga ideella resurser. Många föräldrar till barn med funktionsnedsättningar kämpar hårt bara för att få vardagen att gå ihop. Då kan barnets idrottsaktivitet vara ett andningshål att få göra och tänka på något annat. Därför är det ännu svårare inom parasporten att kunna rekrytera föräldrar som ledare, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Svenska Parasportförbundet.
Niclas Rohdborn är paralympier inom tennis och basket, har arbetat som förbundskapten och är idag sportchef på Stockholms Rullstolstennisklubb.
– Som sportchef är det svårt att hitta tränare, den utmaningen delar jag nog med nästan alla föreningar i hela landet. För att vara en bra ledare inom just parasport måste du inte själv ha en funktionsnedsättning. Det är viktigare att du kan den idrott du ska lära ut – och tycker att det är roligt att utveckla andra. Jag tror att det finns många som skulle tycka att det var roligt att bidra, bara de visste om att möjligheten fanns och fick frågan, säger Niclas Rohdborn.
SISU Idrottsutbildarna har initierat en ledarsatsning i samtliga 19 RF-SISU distrikt för att ge stöd till medlemsförbund och idrottsföreningar.
Här berättar Pajal IF vad stödet betytt för dem (länk)
Så lyckades kampsortföreningen få tillbaka aktiva efter pandemin (länk)
Undersökning från Statistiskmyndigheten, SCB, där ovan siffror är framräknade (länk)
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06
Åsa Llinares Norlin
Ordförande Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
070-497 84 23
Nyckelord
Kontakter
Elias HåkanssonPressansvarigSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:08-699 62 82elias.hakansson@parasport.seBilder
Om
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm
http://www.parasport.se
Parasport Sverige har rollen som både Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté och är ett av 72 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 11 idrotter.
Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Alla nominerade till Svenska Parasportgalan 202518.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det har blivit dags att hylla de främsta prestationerna och förebilderna inom svensk parasport. Här är samtliga nominerade som har möjlighet att ta hem priser på Svenska Parasportgalan 2025, som hålls den 2 maj.
Special Olympics Sweden Invitational Games till Malmö 202610.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I september 2026 kommer Special Olympics Sverige arrangera Special Olympics Sweden Invitational Games i Malmö. Det är ett internationellt idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning, där drygt 2000 aktiva från både Sverige och andra länder får möjlighet att tävla i drygt 10 olika idrotter.
Snöbrist ställer till det inför alpina para-VM3.2.2025 14:00:25 CET | Pressmeddelande
Den 5-11 februari avgörs para-VM i Maribor, Slovenien. Men snöbristen orsakar problem för VM-arrangören som nu tvingas ställa in störtloppet och göra om tävlingsschemat i sista stund.
Folksam stärker samarbetet med Parasport Sverige3.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Folksam förlänger samarbetet med Parasport Sverige i ytterligare fyra år. Folksam var med och bildade Svenska Parasportförbundet år 1969, sedan dess har de varit en hörnsten i svensk parasports utveckling. Nu tar de dessutom steget och blir partner till Special Olympics.
Svenska truppen till Para-VM i Toblach24.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns både medaljhopp och debutanter med i den svenska truppen till para-VM i italienska Toblach som inleds den 12 februari. – Det är en spännande trupp och vi ser verkligen fram emot mästerskapet, säger förbundskaptenen Daniel Rickardsson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum