DramatenDramaten

Isabelle Huppert gästspelar som Maria Stuart på Bergmanfestivalen

Dela
Inom ramen för Bergmanfestivalen gästas Dramaten i höst av tre internationellt omtalade scenkonstverk. Isabelle Huppert spelar Maria Stuart i monologen Mary Said What She Said om ära fångenskap och mord. Spanska skådespelerskan Angélica Liddell gör teater som en tjurfäktare – på liv och död – i den provokativa föreställningen Liebestod. Den sydkoreanske performanceartisten Jaha Koo problematiserar den västerländska teatertraditionens inflytande på koreansk teater i The History of Korean Western Theatre. Biljetterna släpps idag.
Isabelle Huppert. Foto: Peter Lindbergh.
Isabelle Huppert. Foto: Peter Lindbergh.

 – Den här typen av högklassiga internationella gästspel är en mycket viktig del av Dramatens uppdrag att vidareutveckla tanken på vad scenkonst kan vara 2023. Bergmanfestivalen är vår möjlighet att utmana och inspirera både teaterpubliken och oss själva professionellt med riktigt attraktiva och nytänkande föreställningar från olika delar av världen, säger Mattias Andersson teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Liebestod, 15–17 september, Stora scenen.
Liebestod är en kraftfull och stundtals provokativ föreställning där vibrerande bilder och ett laddat språk delar scenen. Angélica Liddell tar sig an scenen som tjurfäktaren Juan Belmonte tog sig an en tjur. Med samma lidelse, passion och dödslängtan färgar hon, bokstavligt talat, scenen med sitt egna blod. Angélica Liddell beskrivs som avantgardistisk, politisk och djupt innerlig i sitt konstnärskap. Hon har varit representerad på de flesta större teaterfestivalerna och vunnit ett flertal priser; 2013 tog hon emot Silverlejonet på Venedigbiennalen och 2017 utsågs hon till Chevalier des Arts et Lettres av Frankrikes kulturministerium.
Medverkande: Ezekiel Chibo, Patrice Le Rouzic, Angélica Liddell, Borja López, Gumersindo Puche, Palestina de los Reyes. En produktion från Atra Bilis, NTGent, Belgien. Spelas på spanska och textas till svenska.

The History of Korean Western Theatre, 31 oktober1 november, Lilla scenen.
Den sydkoreanske teater- och performancemakaren, musikkompositören och videografen Jaha Koo dyker djupt in i den västerländska teatertraditionens inflytande på koreansk teater. Med hjälp av video och musik, väver han samman fragment ur sin egen livshistoria med utdrag från den stora historiska teatertraditionen för att bygga upp en subtil metafor för det koreanska samhället. The History of Korean Western Theatre är den avslutande delen i en trilogi.
Koncept, text, regi, musik, video: Jaha Koo. En produktion från CAMPO (Gent) Belgien. Spelas på koreanska med engelsk och svensk textning.

MARY SAID WHAT SHE SAID, 8–10 december, Stora scenen
I den amerikanska regissören Robert Wilsons egensinniga regi berättas historien om Mary Queen of Scots, drottningen som blir av med både krona och huvud.
Isabelle Huppert är en av Frankrikes främsta skådespelare, känd från bland annat filmer som Pianisten och Violette – giftmörderskan, båda för vilka hon vann priset för bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes. Hon fick också en Golden Globe och en Oscarsnominering för sin rolltolkning i filmen Elle, 2017. På scenen har hon gjort flera framstående roller både i Frankrike och internationellt.
Robert Wilson är en av världens främsta teater- och bildkonstnärer. Tillsammans med Philip Glass skrev han operan Einstein on the Beach (1976) och han har även samarbetat med författare och musiker som exempelvis Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, och Lou Reed. 1997 satte Dramaten upp hans och Tom Waits The Black Rider på Elverket i regi av Rickard Günther.
Av:
Darryl Pinckney. Regi, scenografi och ljusdesign: Robert Wilson. Medverkande: Isabelle Huppert. Musik: Ludovico Einaudi. En produktion från Théâtre de la Ville-Paris där den hade premiär 2019. Spelas på franska med svensk textning.

Bergmanfestivalen
I samband med Ingmar Bergmans bortgång 2007 föddes idén att skapa en internationell teaterfestival till hans minne. Initiativtagare var dåvarande Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm och den första Bergmanfestivalen genomfördes våren 2009. Den följdes upp av en andra festival våren 2012 och sedan 2016 med en festival i augusti-september. 2018, det år då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, hölls en stor festival med många Dramatenpremiärer och gästspel. Sedan 2021 har festivalen tagit en annan form och erbjuder numera publiken internationella gästspel spritt under spelåret.

 


 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Isabelle Huppert. Foto: Peter Lindbergh.
Isabelle Huppert. Foto: Peter Lindbergh.
Ladda ned bild
Isabelle Huppert/MARY SAID WHAT SHE SAID. Foto: Lucie Jansch.
Isabelle Huppert/MARY SAID WHAT SHE SAID. Foto: Lucie Jansch.
Ladda ned bild
Isabelle Huppert, Robert Wilson och Ludovico Einaudi. Foto: Lucie Jansch.
Isabelle Huppert, Robert Wilson och Ludovico Einaudi. Foto: Lucie Jansch.
Ladda ned bild
Darryl Pinckney. Foto: Lucie Jansch.
Darryl Pinckney. Foto: Lucie Jansch.
Ladda ned bild
Angélica Liddell/Liebestod. Foto: Christophe Raynaud de Lage.
Angélica Liddell/Liebestod. Foto: Christophe Raynaud de Lage.
Ladda ned bild
Jaha Koo/The History of Korean Western Theatre. Foto: Leontien Allemeersch.
Jaha Koo/The History of Korean Western Theatre. Foto: Leontien Allemeersch.
Ladda ned bild
Jaha Koo/The History of Korean Western Theatre. Foto: Leontien Allemeersch.
Jaha Koo/The History of Korean Western Theatre. Foto: Leontien Allemeersch.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum