Linköpings kommun

Socialtjänsten flyttar ut till fler stadsdelar - ska komma närmare medborgarna

Dela
Social- och omsorgsnämnden har som målsättning att öka tillgängligheten och jobba med tidiga och förebyggande insatser för att minska behovet av större insatser från socialtjänsten. Därför kommer stora delar av socialtjänsten att flytta ut från centrala delen av kommunen och istället placeras i fyra nya geografiska områden.

Sedan augusti 2022 finns socialtjänsten med målgruppen barn och unga 0-20 år och deras familjer etablerade i Skäggetorp. Detta har gjort att socialtjänstens medarbetare har kommit närmare boende i området och på så sätt kunnat skapa relationer med familjer i Skäggetorp.

- Vi har redan sett oerhört goda resultat i Skäggetorp, vi når familjer som vi tidigare inte har haft kännedom om och vi får personer att tacka ja till insatser som tidigare har sagt nej. Det blir tydligt för oss att vi måste fortsätta arbetet genom att vara mer i stadsdelarna, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Idag är majoriteten av socialtjänstens avdelningar centralt lokaliserade. Genom att flytta ut stora delar av de centralt placerade avdelningarna till områden där behoven är stora ökar både tillgängligheten och möjligheten att skapa relationer till boende i området. De nya placeringarna kommer att utgå från fyra geografiska områden - norr, syd, öster och väster - och varje område kommer att ha en bas med medarbetare som servar hela upptagningsområdet.

- Tröskeln för att ta emot stöd och hjälp från socialtjänsten måste minska och det kan vi åstadkomma genom att vi finns på plats i stadsdelarna och lära känna familjer i området. På så sätt kan vi hjälpa barn och familjer innan det blir tal om tvångsåtgärder, avslutar Annika Krutzén (M).

Beslut om Nära socialtjänst tas av social- och omsorgsnämnden den 21 juni.

Kontakter

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye