Vinnova

Innovationskluster inom avancerade läkemedel ska stärka Sveriges konkurrenskraft

Dela
Vinnova har beslutat om ett nationellt innovationskluster för kommersialisering, kompetensutveckling och produktionskapacitet för avancerade terapier. Satsningen ska bidra till att Sverige kan ta en tätposition inom området.

Avancerade läkemedel, såsom cell- och genterapier, möjliggör en mer effektiv sjukvård samt nya och mer träffsäkra behandlingar som i framtiden kan användas mot stora folksjukdomar som cancer och diabetes. De utgör även en stor framtidsmarknad för svensk life science-industri. 

På uppdrag av regeringen har Vinnova beslutat om finansiering av ett innovationskluster för kommersialisering, kompetensutveckling och produktionskapacitet för avancerade terapier. Det ska fungera som en nationell infrastruktur och kompetensnod till nytta för företag i hela landet och stärka Sveriges internationella konkurrenskraft. Totalt omfattar satsningen 160 miljoner kronor de närmaste två åren. Näringslivet och staten kommer att bidra med hälften vardera. Vinnova finansierar med 25 miljoner kronor 2023 och 55 miljoner kronor 2024. 

Innovationsklustret kommer att ledas av ett industrikonsortium, CCRM Nordic AB, som består av AstraZeneca, CombiGene, Cytiva Sweden, Cytiva Testa Center, Getinge, GoCo Development, Takara Bio Europe, TATAA Biocenter och Verigraft. Klustret kommer att ha sin bas i Mölndal utanför Göteborg. 

- Avancerade terapier är ett strategiskt område med stor potential för innovation, konkurrenskraft och hälsa där Sverige kan ta en ledande roll. En bred skara aktörer inom näringslivet, akademin, hälso- och sjukvården och offentlig sektor, inklusive Vinnova, har under flera år drivit utveckling av svenska förmågor inom området. Nu finns goda förutsättningar att ta nästa steg på resan, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova. 

Det svenska innovationsklustret ska komplettera och knyta samman tidigare offentliga infrastruktursatsningar inom området, bland andra Cytiva Testa Center och Innovationshubben vid NorthX Biologics i Matfors.

Inspiration till innovationsklustret har hämtats från den kanadensiska satsningen Centre for Commercialization of Regenerative Medicine (CCRM) i Toronto, som i mer än tio år har verkat för utveckling av ett starkt ekosystem inom avancerade terapier i Kanada genom samverkan mellan stat och näringsliv.  

För mer information:
Lars Hammarström, chef avdelning Hälsa, Vinnova, 08-473 31 01 , lars.hammarstrom@vinnova.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Vinnova
Vinnova
Mäster Samuelsgatan 56
101 58 Stockholm

http://www.vinnova.se/

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vårt uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vi skapar möjligheter och drivkrafter för organisationer att arbeta tillsammans för att möta viktiga samhällsutmaningar. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation.

 

Följ Vinnova

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vinnova

Forskning och innovation för konkurrenskraft och en hållbar framtid6.11.2023 10:19:41 CET | Pressmeddelande

Det behövs ambitiösa satsningar på forskning och innovation för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt i framtiden och för att accelerera omställningen till ett hållbart samhälle. Det skriver Vinnova i sitt inspel till regeringens forskningspolitiska proposition och föreslår strategiska satsningar för näringslivets klimatomställning, nationell säkerhet, life science och på banbrytande teknik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye