Sweco Sverige AB

Sweco utformar industribyggnad i trä för norrländsk bioteknik

Dela
Sweco har fått uppdraget att utforma bioteknikföretaget Ecohelix toppmoderna produktionsanläggning i Örnsköldsvik. Den byggs helt i trä, vilket fortfarande idag är ett ovanligt materialval för industribyggnader.
Ecohelix i Örnsköldsvik. Visualisering: August Wiklund
Ecohelix i Örnsköldsvik. Visualisering: August Wiklund

Sweco kunde i ett tidigt skede i uppdraget visa skillnader i koldioxidutsläpp och kostnader mellan traditionell betongstomme och trästomme och det visade på fördel för trä. Utöver hållbarhetsaspekter fann Sweco även tekniska fördelar med en byggnad i trä. Det innebar både kortare byggtid och mindre behov av sekundärstål för upphängning av kabelstegar och rör. Eftersom anläggningen ligger nära bostadsområden har det ställts höga krav på gestaltningen. Valet av trä i byggnaden blir ett vackert och trivsamt tillägg till boendemiljön.

– Vi ville arbeta på ett innovativt sätt och med klimatsmarta material. Ecohelix är ett företag med cirkulär och fossilfri produktion och därför är valet av trästomme och trä i fasader, trappor och traverskonsoler helt i linje med deras verksamhet. Det fina i hela uppdraget är att allt kommer från skogen, såväl råvaran i deras produktion som materialet i byggnaden, säger Merve Olsson Sarr, gruppchef för Swecos byggkonstruktörer inom industri.

Ecohelix ser möjligheten att utnyttja träet ner i minsta beståndsdel. De producerar förnybara träbaserade polymera produkter som används som hållbart lim och bindemedel i bland annat förpackningar och hemvårdsprodukter.

– Vi ville i första hand samarbeta med partners som har samma inställning och respekt till naturen, människan och miljön som vi. Sweco har en historia och mångsidig kompetens inom träarkitektur- och konstruktion, det var därför naturligt att anlita dem för vår verksamhet och vår nya industribyggnad, säger Oskar Schmidt, Ecohelix Chief Technology Officer.

För ytterligare information, kontakta: Sofie Sidoli, presschef, 010-484 50 20, sofie.sidoli@sweco.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ecohelix i Örnsköldsvik. Visualisering: August Wiklund
Ecohelix i Örnsköldsvik. Visualisering: August Wiklund
Ladda ned bild

Om

Sweco Sverige AB
Sweco Sverige ABSweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 21 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 24 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, Välkommen till Sweco Sverige.

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

Sweco förvärvar Medins och blir marknadsledande rådgivare inom vattenmiljö i Sverige26.9.2023 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Sweco har idag tecknat avtal om att förvärva Medins Havs och Vattenkonsulter AB som är specialiserade på undersökningar i vattendrag, sjöar och hav. Rådgivning inom vattenmiljöfrågor är en nyckelkompetens i den gröna omställningen och efterfrågas av allt fler kunder. Med detta förvärv blir Sweco det ledande konsultbolaget inom vattenmiljö i Sverige, med nära 100 experter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum