Skara stift

Biskop Åke tar hjälp av ungdomar

Dela
Under det kommande året kommer biskop Åke att få hjälp av fyra ungdomar som på ett särskilt sätt ska följa med biskopen och ge råd och nya perspektiv. Biskopens ungdomsrådgivare sänds ut i samband med en mässa i Skara domkyrka torsdag 25 maj 18.30.
Biskopens ungdomsrådgivare Månia Bengtsson, Viggo Isberg, Filip Nilsson och Thea Westermark. Foto: Josefin Roos
Biskopens ungdomsrådgivare Månia Bengtsson, Viggo Isberg, Filip Nilsson och Thea Westermark. Foto: Josefin Roos

De ungas perspektiv i biskopens uppdrag

Barn- och ungdomsperspektivet har alltid varit centralt i kyrkans uppdrag. Biskopen är stiftets främsta andliga ledare och under det kommande året kommer biskop Åke att få input och hjälp från fyra ungdomar som ska dela tankar och erfarenheter med biskopen och komma med nya perspektiv. Det är ett sätt att ge barn och unga en tydligare plats i kyrkan och ger även unga en större kännedom om vad en biskop gör.

Genom att följa med på olika uppdrag och diskutera med biskopen kommer ungdomsrådgivarna på så vis att bidra till att frågor som är viktiga för unga också får ett större utrymme. 

-Att vara biskop för ett stift är också att vara de ungas biskop. Att då ta sig tiden att samtala med och lyssna på de som är unga är oerhört viktigt och jag är väldigt glad att vi har en biskop som skapar utrymme för sådana samtal, säger Lisa Gerenmark som är stiftskonsulent för Svenska Kyrkas Unga i Skara stift.

Biskopens ungdomsrådgivare kommer följa med biskop Åke på vissa av hans uppdrag. Bland annat kommer de närvara under kyrkomötet och på en av biskopsvisitationerna. De kommer även finnas till stöd för biskopen i andra sammanhang för att ge input och sina perspektiv in i biskopsuppdraget. 

-De unga är kyrkans framtid och borde än mer på allvar vara kyrkans nutid och därför behövs de ungas perspektiv på alla nivåer i kyrkan. Jag ser mycket fram emot att få in unga personers perspektiv i mitt biskopsuppdrag genom samtal och engagemang på olika sätt under det kommande året.  De ungas röster måste höras i den kyrka som också är deras. Jag ser fram emot att få ny kunskap och erfarenhet ur deras perspektiv och hoppas att de också kan berikas genom sitt nya uppdrag, säger biskop Åke. 

Fyra ungdomar från olika delar av stiftet

Under detta första år är det följande personer som kommmer vara biskop Åke Bonniers ungdomsrådgivare:

Månia Bengtsson, Lidköping
-Utbytet handlar om att ge och ta. Jag ser fram emot att lära mig mer om hur biskopen arbetar och även ge förslag som kan vara ungdomar och kyrkan till gagn i framtiden. 

Viggo Isberg, Skara 
-Det ska bli kul att se många delar av stiftet och att jobba tillsammans med biskop Åke.

Filip Nilsson, Skara
-Det ska bli roligt att väga in ungas perspektiv och att ge unga en annan röst

Thea Westermark, Floby
-Min förväntan är att få vara med och göra ungas röster hörda och ge unga en större plats i kyrkan. 

Ett pilotprojekt som utvärderas

De ungdomsrådgivare som sänds ut nu är en del av ett pilotprojekt som kommer utvärderas efter detta år. Faller det ut väl kan det vara så att ungdomsrådgivare även fortsättningsvis kommer finnas till stöd för biskopen. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Biskopens ungdomsrådgivare Månia Bengtsson, Viggo Isberg, Filip Nilsson och Thea Westermark. Foto: Josefin Roos
Biskopens ungdomsrådgivare Månia Bengtsson, Viggo Isberg, Filip Nilsson och Thea Westermark. Foto: Josefin Roos
Ladda ned bild
Månia Bengtsson, Lidköping. Foto: Josefin Roos
Månia Bengtsson, Lidköping. Foto: Josefin Roos
Ladda ned bild
Filip Nilsson, Skara. Foto: Josefin Roos
Filip Nilsson, Skara. Foto: Josefin Roos
Ladda ned bild
Viggo Isberg, Skara. Foto: Josefin Roos
Viggo Isberg, Skara. Foto: Josefin Roos
Ladda ned bild
Thea Westermark, Floby. Foto: Josefin Roos
Thea Westermark, Floby. Foto: Josefin Roos
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Stiftsfullmäktige i Skara stift sammanträdde - beslut om att inrätta tjänst som hållbarhetsstrateg och avtackning av biskop Åke24.5.2024 16:14:18 CEST | Pressmeddelande

Nu har stiftsfullmäktige i Skara stift haft sitt vårsammanträde och beslutat om bland annat årsredovisning för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift. Dessutom inrättades en tjänst som hållbarhetsstrateg och Svenska Kyrkans Unga föredrog om prioriterade frågor. Under dagen avtackades också biskop Åke Bonnier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye