Uppsala kommun

Nya stipendiater inom kultur utsedda

Dela
"Poeternas Poet" Amer Sarsour får Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne 2023 och konstnären Johan Ibrahim Adam får Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerad bildkonstnär 2023–2024.
Amer Sarsour, 2023 års Gösta Knutsson-stipendiat. Foto: Oscar Olsson
Amer Sarsour, 2023 års Gösta Knutsson-stipendiat. Foto: Oscar Olsson

Amer Sarsour får Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne på 30 000 kronor för sitt breda konstnärskap och brinnande engagemang för att föra ut och tillgängliggöra litteraturen för alla. Amer Sarsour har hållit workshops i kreativt skrivande genom bland annat på Bärby behandlingshem (SiS-boende), där deltagarna läste upp sina verk med stolthet. Under våren 2023 har han också hunnit med att besöka 22 högstadieklasser och haft workshops med 400 barn och unga.

– Med en stor dos av lekfullhet och nyfikenhet sänker Amer Sarsour trösklarna till litteraturen och visar på dess oerhörda möjligheter, inte minst bland barn och unga, säger Lovisa Johansson (MP), ordförande i kulturnämndens stipendieutskott.

Amer Sarsour, uppväxt i Uppsala, föddes i ett flyktingläger i Syrien och mycket av hans poesi utgår ifrån just detta. Sedan 2010 har han åkt runt i Sverige med spoken word, workshops och rap och uppträtt i allt från litterära finrum som Dramaten till hiphopens vardagsrum på SR Metropol.

Stipendiet till nyutexaminerad bildkonstnär

Konstnären Johan Ibrahim Adam får Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerade bildkonstnärer 2023–2024. Stipendiet består av en möjlighet att få ställa ut på Uppsala konstmuseum och kostnadsfri tillgång till en ateljé under ett år vid Ateljéföreningen Hospitalets lokaler i Ulleråker.

Johan Ibrahim Adam är född 1989 och går sista terminen på master-programmet CRAFT! på Konstfack i Stockholm, med inriktning på keramik och glas. I sin konstnärliga praktik influeras Johan Ibrahim Adam av naturfenomen, vetenskaplig forskning och politiska såväl som historiska (miss)uppfattningar. I sitt konceptuella arbete undersöker han hierarkiska normer och maktstrukturer i både individuella och kollektiva sammanhang vilket sedan gestaltas genom olika material och hantverksmetoder som måleri, glas, textil och metall. Johan Ibrahim Adam har tidigare erhållit ett antal stipendier och deltagit i flera kvalificerade utställningssammanhang i exempelvis Nederländerna och Sydafrika.

Kulturnämnden beslutade om stipendierna 25 maj 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Amer Sarsour, 2023 års Gösta Knutsson-stipendiat. Foto: Oscar Olsson
Amer Sarsour, 2023 års Gösta Knutsson-stipendiat. Foto: Oscar Olsson
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Nu införs Bostad först i Uppsala1.9.2023 13:22:34 CEST | Pressmeddelande

Idag införs Bostad först i Uppsala. Nu kan personer i hemlöshet ansöka om en egen bostad via Bostad först. – Ett eget boende är en mänsklig rättighet. Den tryggheten som en egen bostad innebär är A och O för att människor som lever i hemlöshet ska kunna ta sig ur sin situation. Det är glädjande att fler i Uppsala ska få bostad genom Bostad först, och med det chansen att förändra sitt liv, säger Hanna Victoria Mörck, ordförande i socialnämnden, vid undertecknandet av ett samverkansavtal med Uppsala Stadsmission om Bostad först.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum