Byggnads

Klart med nytt kollektivavtal för VVS- och kylinstallatörer – strejken avblåst

Dela
Idag enades Byggnads och motparten Installatörsföretagen om ett nytt avtal för Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Överenskommelsen innebär att Byggnads strejkvarsel dras tillbaka.
Förbundsordförande Johan Lindholm
Förbundsordförande Johan Lindholm

Det nya avtalet innehåller bland annat en löneökning enligt märket på 7,4 procent och starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer.

– Det känns väldigt bra att den svenska modellen fortsätter att leverera och att vi lyckades enas om ett bra avtal utan att behöva ta till strejkvapnet. Nu har vi hittat en väg framåt som ska göra det lättare att stänga ute fuskande företag. Det här är en framtidsbransch och det är de seriösa bolagen som erbjuder bra villkor som ska få jobben, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

– Tack vare enigheten och stödet från våra medlemmar har vi fått till ett riktigt bra avtal. Nu blickar vi framåt och fortsätter lägga all kraft på att säkerställa ordning och reda i branschen och mota ut alla fuskande företag. Det är ett arbete som aldrig tar slut, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar enligt märket på 7,4 procent från 1 maj 2023 till 30 april 2025. Det innebär en löneökning på drygt 2900 kr över två år.
  • Höjd pensionsavsättning.
  • Arbetsgrupper för bland annat skyddsombudens roll, hållbara resor och flexibla röda dagar.
  • Svensk byggkontroll – en helt ny partsgemensam kontrollfunktion som effektivt och snabbt granskar företag och underentreprenörer.
  • Starkare regelverk vid anlitande av underentreprenörer.

Mer information om avtalets innehåll publiceras på www.byggnads.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande Johan Lindholm
Förbundsordförande Johan Lindholm
Ladda ned bild
Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum