Svenska Resebranschföreningen

Resebranschen rasar mot Försäkringskassans agerande

Dela
Svenska Försäkringskassan har, som enda nordiskt land, plötsligt ändrat sin tillämpning av regelverket kring utstationering av reseledare inom EU. Konsekvenserna för den svenska resebranschen och enskilda reseledare är betydande skriver Svenska Resebranschföreningen SRF och arbetsgivarorganisationen Almega Tjänsteföretagen i en gemensam debattartikel i dagens SvD.

I nästa 20 år har reseledare som tillfälligt arbetat på destinationer inom EU kunnat få ett så kallat A1-intyg från Försäkringskassan. Detta innebär att, trots arbete utomlands, gäller svensk socialförsäkring. På så sätt blir arbetet pensionsgrundande i Sverige och såväl sjukpenning som föräldrapenning erhålls från det svenska systemet. Arbetsgivaren betalar också sociala avgifter i Sverige. Det är enklare och tryggare för båda parter eftersom arbetstagaren vanligtvis bor, studerar eller arbetar i Sverige.

– Utan förvarning har Försäkringskassan ändrat tillämpning genom att regelmässigt avslå reseledares ansökan om A1-intyg. Konsekvenserna av detta är enorma för resebolagen och de enskilda individerna som skall ut och jobba några månader för att sedan komma tillbaka till Sverige eller utstationeras till en annan destination, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Försäkringskassan tog sitt beslut utan att först förhöra sig om vilka konsekvenser detta skulle medföra för resebranschen. Övriga nordiska länder fortsätter att godkänna A1-intyg som tidigare. Som framgår av artikeln har experter i rättsutlåtande ifrågasatt Försäkringskassans nya princip.


– När nu resebranschen återhämtar sig efter pandemin var detta det sista vi önskade oss. Att en svensk myndighet på detta vis förstör för en hel bransch är anmärkningsvärt. Vi har krävt att Försäkringskassan återgår till den tidigare tillämpningen samtidigt som frågan utreds på EU-nivå. Tyvärr har vi inte hörsammats, säger Didrik von Seth.

Se debattartikel i SvD HÄR




Kontakter

Bilder

Didrik von Seth, VD. Fri för publicering.
Didrik von Seth, VD. Fri för publicering.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Resebranschföreningen
Svenska Resebranschföreningen
Storgatan 19
11485 Stockholm

08-762 68 60https://srf-org.se/

Svenska Resebranschföreningen, SRF, har cirka 300 medlemsföretag som sysselsätter 7 000 anställda. De står för mer än 80 procent av svenska resebyråers och researrangörers omsättning på 60 miljarder kronor 2019. SRF arbetar för sunda konkurrensförhållanden och en positiv utveckling av den svenska resebranschen. Medlemskap i SRF innebär en kvalitetsstämpel och krav på att följa SRF:s riktlinjer och stadgar.

Följ Svenska Resebranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Resebranschföreningen

Reserapporten 2024: Stor ökning i svensk reseförsäljning22.11.2024 14:30:46 CET | Pressmeddelande

Reserapporten är en ny marknadsrapport från rese- och turismbranschen och den visar hur den svenska reseförsäljningen har ökat med hela 43 procent jämfört med året innan. Genom att analysera årsrapporter för 2023, kan vi konstatera att svenskarnas stora reslust nu syns i reseföretagens resultat. Rapporten presenterar även en prognos för innevarande år, som visar att trenden fortsätter.

Att demonisera flyget uppfyller inga klimatmål25.9.2024 08:15:53 CEST | Pressmeddelande

I en tid när klimatkrisen står högst på agendan, har flyget blivit en symbol för hela klimatfrågan. Det är lätt att tro att om vi slutar flyga, löser vi alla problem. Men det krävs mer. Idag skriver Svenska Resebranschföreningen en debattartikel i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Den handlar om att vi behöver fokusera på rätt problem, för att nå våra klimatmål. Problemet är inte flyget, utan utsläppen. Och lösningen, enligt SRF, är inte att sluta flyga utan att våra politiker vågar satsa på en hållbar omställning för flygresandet.

Orimligt att affärsresenärer inte kan välja tåget15.6.2024 14:07:02 CEST | Pressmeddelande

Hur svårt kan det vara att boka en tågbiljett? Nästan omöjligt enligt svenska affärsreseföretag som försöker boka hållbara resalternativ till sina kunder. Det har nu gått två månader sen SJ lanserade sitt nya bokningssystem och fortfarande går det inte att boka en vanlig tågbiljett smärtfritt. Måttet är nu rågat och idag skriver Svenska Resebranschföreningen (SRF) en debattartikel i SvD och kräver en handlingsplan från alla inblandade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye