Djurrättsalliansen

Annons mot minkfarmer togs ner – nu tillbaka på Skaras bussar

Dela
”Stäng minkfarmerna. Pälsen tillhör minkarna, förbjud djurplågeriet”. Det var budskapet i den annonskampanj organisationen Djurrättsalliansen hade i Skara under våren – och som syntes på bland annat stadens bussar. Efter påtryckningar från meningsmotståndare togs annonserna på bussarna ner – men nu är de tillbaka igen.
Annonser mot minkfarmer är återigen uppe på bussar i Skara. Foto: Djurrättsalliansen
Annonser mot minkfarmer är återigen uppe på bussar i Skara. Foto: Djurrättsalliansen

De senaste decennierna har antalet minkfarmer i Sverige blivit allt färre och visat på en ständigt nedåtgående trend. Men det finns fortfarande ett 20-tal farmer kvar i landet där minkar årligen föds upp, gasas ihjäl och flås för sin päls. Några av de resterande farmerna ligger i Skara-området. För att rikta ljuset mot minkfarmerna och att de bör avvecklas hade Djurrättsalliansen under våren en annonskampanj i staden. Budskapet var: ”Stäng minkfarmerna. Pälsen tillhör minkarna, förbjud djurplågeriet”. Redan de första dagarna fick Västtrafik in klagomål från privatpersoner och politiker i regionen, och valde att ta ner annonserna från bussarna.

Västtrafiks motivering var att ”kampanjen lyfter fram att det skulle vara djurplågeri som minkfarmer bedriver. Att säga att minkuppfödning är djurplågeri när de som driver minkfarmarna förhoppningsvis följer de djurskyddslagar som gäller i Sverige, är alltså inte tillåtet. Att säga att man anser att minkfarmarna borde stängas är helt okej, men att anklaga annan part för djurplågeri som enligt svensk lag är ett brott är inte korrekt.Kampanjen i fråga anses alltså strida mot Västtrafiks spelregler”.

– I Sverige är djurplågeri brottsligt, men samtidigt är det lagligt med minkfarmer vilket är motsägelsefullt. På farmerna lever minkarna under miserabla förhållanden i minimala nätburar där de inte får utlopp för sina naturliga beteenden, vilket bland annat leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. När de är bara några månader gamla gasas de ihjäl med koldioxid, som är en erkänt plågsam gas att andas in. Vad är det om inte djurplågeri? Vi människor har legaliserat vissa former av djurplågeri och det försöker vi i Djurrättsalliansen ändra på genom att bland annat arbeta för att farmerna ska stängas, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Utöver det som är lagligt att utsätta minkarna för, som Djurrättsalliansen menar är djurplågeri, följer inte heller de svenska minkfarmerna djurskyddslagstiftningen. Gång på gång har de avslöjats i Djurrättsalliansens granskningar, och även länsstyrelsen har år efter år konstaterat hur minkfarmerna brister i djurskyddet. 2019 bröt 11 av de 12 kontrollerade minkfarmerna mot djurskyddslagstiftningen. Eftersom covid-19 spreds på minkfarmerna har länsstyrelsen inte kunnat göra djurskyddskontroller som vanligt under pandemin.

Djurrättsalliansens budskap om att stänga minkfarmerna är nu tillbaka på Skaras bussar, men den här gången utan ordet ”djurplågeri”.

– Att annonserna togs ner är ett kvitto på att folk ser och uppmärksammar vårt budskap om att stänga minkfarmerna. Vi antar att det inte är ordet djurplågeri som upprör dem som har klagat på annonserna, utan att vi visar djurens verklighet över huvud taget och arbetar intensivt med att få bort farmerna. Vår förhoppning med annonserna är att ännu fler skarabor nu tar ställning mot pälsindustrin, säger Malin Gustafsson.

En döende industri

Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK beslutat att sluta sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar, rätt eller etisk, säger Malin Gustafsson.

För att förhindra smittspridning av coronaviruset fick svenska minkfarmer inte föda upp minkvalpar under 2021. Förbudet slutade att gälla 1 januari 2022 och minkfarmer i Sverige har kompenserats med totalt 60 miljoner kronor. Nu efter att förbudet är hävt uppger intresseorganisationen Svensk mink att antalet valpar som föds har halverats och branschen vill ha ytterligare ekonomisk ersättning från staten.

– Att färre djur lider och dör på minkfarmer i Sverige är steg åt rätt riktning. Föds färre djur tjänar industrin mindre pengar, och förhoppningsvis blir detta ytterligare en faktor som tar oss närmre slutet för svensk pälsindustri. Folket ska inte behöva betala ytterligare pengar till en oetisk industri som många anser borde varit förbjuden sedan länge. Istället borde Sveriges politiker lyssna på folket och se till att Sverige ansluter sig till den ständigt växande listan över länder som förbjudit eller avvecklat pälsdjursfarmer helt och hållet, säger Malin Gustafsson.

För mer information, kontakta:

Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, malin@djurrattsalliansen.se
Telefon Djurrättsalliansen: 072 300 39 00
E-post: info@djurrattsalliansen.se
www.djurrattsalliansen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Annonser mot minkfarmer är återigen uppe på bussar i Skara. Foto: Djurrättsalliansen
Annonser mot minkfarmer är återigen uppe på bussar i Skara. Foto: Djurrättsalliansen
Ladda ned bild

Om

Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen
Box 3010
400 10 Göteborg

072-300 39 00http://www.djurrattsalliansen.se

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

Trots återkommande djurskyddsbrister: nytagna bilder visar fortsatt misär på hönseri15.4.2025 08:07:43 CEST | Pressmeddelande

Hönor med kala fjäderdräkter, sjuka djur, hönor som äter på en död artfrände, smutsiga och gamla stallar, dålig ventilation och en kraftigt stickande luft. Det var vad som mötte Djurrättsalliansen på en gård i södra Sverige som håller hönor för äggproduktion. Trots att länsstyrelsen konstaterade mycket allvarliga brister under våren 2024 har ingen ny djurskyddskontroll gjorts sedan juni förra året.

Trots länsstyrelsens kontroller: nytagna bilder visar fortsatt misär på småländskt hönseri15.4.2025 08:05:26 CEST | Pressmeddelande

Hönor med kala fjäderdräkter, sjuka djur, hönor som äter på en död artfrände, smutsiga och gamla stallar, dålig ventilation och en kraftigt stickande luft. Det var vad som mötte Djurrättsalliansen på en gård i södra Sverige som håller hönor för äggproduktion. Trots att länsstyrelsen konstaterade mycket allvarliga brister under våren 2024 har ingen ny djurskyddskontroll gjorts sedan juni förra året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye