Djurrättsalliansen

Två minkfarmer som bröt mot djurskyddslagen har stängt – övriga inte kontrollerade

Dela
Under förra året gjorde länsstyrelsen bara djurskyddskontroller på två av de omkring 20 minkfarmer som finns kvar i Sverige. Vid kontrollerna konstaterade myndigheten att farmerna inte följde djurskyddslagstiftningen, då ett flertal brister uppmärksammades. Djurrättsalliansens granskning visar att båda farmerna nu har stängt, men inte på grund av myndighetens tillsyn och agerande.
Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat en av de kontrollerade och numera stängda farmerna. Foto: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat en av de kontrollerade och numera stängda farmerna. Foto: Djurrättsalliansen

I Sverige finns omkring 20 minkfarmer, där minkar under våren föds och i slutet av året gasas ihjäl och flås för sin päls. Farmerna förbjöds under 2021 att föda upp nya minkar då det fanns en risk att SARS-CoV-2 skulle spridas mellan minkar och människor. Därför gjordes inga djurskyddskontroller på farmerna under det året. Men i början av 2022 hävdes förbudet och farmerna fick börja föda upp minkar igen. Trots det gjorde länsstyrelsen, som är ansvarig kontrollmyndighet, bara djurskyddskontroller på två av farmerna under förra året. På båda farmerna kunde myndigheten konstatera att djurskyddslagstiftningen inte följdes då flera brister uppmärksammades. Det visar Djurrättsalliansens granskning av de rapporter länsstyrelsen skrivit efter kontrollerna.

Båda de kontrollerade farmerna nu stängda

Den ena av de två minkfarmer som kontrollerades av länsstyrelsen förra året ligger i Jönköpings län. I maj 2022 gjordes en kontroll där 19 brister uppmärksammades. I handlingen Djurrättsalliansen fått ut har myndigheten valt att maskera vilken typ av brister det handlade om. Det går dock att utläsa att tio av bristerna rörde katter som levde på farmområdet och nio av bristerna gällde minkarna.

Över ett halvår senare, i december 2022, gjorde länsstyrelsen en uppföljande kontroll för att se om bristerna var åtgärdade. I kontrollrapporten framgår det att minkfarmen var avvecklad och att alla minkar hade dödats. Det står även att flera katter hade skjutits ihjäl vid ”foderplatsen”. Rörande de kvarvarande katterna kvarstod flera brister men att ”när tillfälle gavs så skulle även de skjutas”.

Att farmen nu är avvecklad bekräftas även i ett mejl till Vaggeryds kommun där farmaren skriver: ”Jag har avslutat all minkuppfödning i december 2022. Inga minkar finns kvar”.

– Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat minkarnas lidande på farmen, och tanken på hur många djur som dödats, på bara den här farmen, är hjärtskärande. Men nu är den äntligen stängd. Samtidigt är det frustrerande att den har fått vara igång tills farmaren själv väljer att lägga ner. Under åratal har vi sett hur länsstyrelsen uppmärksammat brist efter brist, och ändå har farmen fått fortsätta. Systemet står verkligen inte på djurens sida, utan finns endast till för att göra det möjligt för oss människor att utnyttja och döda dem, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Länsstyrelsen skyddar minkfarmerna

Den andra farmen som kontrollerades under förra året var tidigare en av de största minkfarmerna i Sverige. I januari förra året gick farmen i konkurs, men i slutet av sommaren kunde Djurrättsalliansen berätta att farmen drevs vidare av ett nytt bolag med samma VD som tidigare. Då uppgav VD:n till Skaraborgs läns tidning att det bara fanns en mycket begränsad verksamhet kvar och att en avveckling av farmen kunde komma att bli aktuell.

I oktober 2022 gjorde länsstyrelsen i Västra Götaland en djurskyddskontroll på farmen. Detta efter en inkommen anmälan angående djurhållningen. Enligt anmälan skulle katter ha slagits ihjäl regelbundet på farmen. Vid länsstyrelsen kontroll av farmen, i oktober 2022, uppmärksammades brister rörande minkarna och burarna de hölls i. Då länsstyrelsen maskerat stora delar av bristerna går det inte att utläsa exakt vad bristerna utgjordes av.

– Det är absurt att en kontrollmyndighet väljer att skydda verksamheter som bryter mot lagstiftningen, framför att ge allmänheten rätt att granska enligt offentlighetsprincipen. Det är ytterligare ett exempel på att det är djurindustriernas, och i det här fallet pälsindustrins, intressen som sätts främst och inte djurens, säger Malin Gustafsson.

I en handling från miljöenheten på Skara kommun framgår att efter november månad 2022 ska ingen djurproduktion finnas kvar på farmen. Något som även bekräftas av länsstyrelsen; när Djurrättsalliansen frågar vilka minkfarmer som är aktiva i länet finns inte den aktuella farmen på listan.

– Varje stängd farm är en seger, men det ska inte finnas några pälsdjursfarmer över huvud taget. Vi fortsätter kämpa tills varje farm är stängd, säger Malin Gustafsson.

En döende industri

Pälsindustrin är på nedgång, både nationellt och internationellt. Över 20 europeiska länder har redan avvecklat pälsdjursfarmerna eller är på god väg att göra det. Allt fler av de stora internationella modehusen, som Gucci, Armani och Chanel, har valt att bli pälsfria, och i Sverige har bland annat NK slutat sälja äkta päls. Även Sveriges Veterinärförbund har gått ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

– Dessutom visar opinionsundersökningar att en majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning. Bara för att en industri existerar och har legaliserats en gång i tiden innebär det inte att verksamheten är försvarbar eller etisk. Sverige borde göra som så många andra länder redan gjort och förbjuda pälsdjursfarmer för gott, säger Malin Gustafsson.

Kontakt för mer information, handlingar eller intervju

Mejl: info@djurrattsalliansen.se
Telefon: 0723 00 39 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat en av de kontrollerade och numera stängda farmerna. Foto: Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen har tidigare dokumenterat en av de kontrollerade och numera stängda farmerna. Foto: Djurrättsalliansen
Ladda ned bild

Om

Djurrättsalliansen
Djurrättsalliansen
Box 3010
400 10 Göteborg

072-300 39 00http://www.djurrattsalliansen.se

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

386 djur döda på fyra av landets djurparker13.7.2023 08:40:00 CEST | Pressmeddelande

Förra året dog totalt 386 djur på Borås djurpark, Parken Zoo, Kolmårdens djurpark och Furuviksparken. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar friska och utrotningshotade djur. Undersökningen visar även att länsstyrelsen i Skåne har börjat maskera information i offentliga handlingar om vilka och hur många djur som dött på länets djurparker.

Djurrättsalliansen manifesterar vid Furuviksparkens öppnande12.5.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 13 maj öppnar djurparken Furuviksparken upp för allmänheten. Organisationen Djurrättsalliansen kommer att manifestera på plats med budskapet ”fångenskap dödar – avveckla djurparkerna”. Utöver de fyra schimpanserna Linda, Manda, Santino och Torsten som sköts ihjäl i vintras har tusentals djur dött på svenska djurparker de senaste åren. Djurrättsalliansen menar att vi människor måste sluta se djur som underhållning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum