Teknikföretagen

Mer hållbarhet för små och medelstora företag

Dela
Allt fler kunder till mindre industriföretag efterfrågar leverantörer med ett hållbart produkterbjudande. Andelen investerare som efterfrågar detta ökar också markant. Samtidigt som sex av tio företag arbetar mot mätbara hållbarhetsmål. Det visar Teknikföretagens hållbarhetsenkät.
Länk till rapporten längre ned i pressmeddelandet.
Länk till rapporten längre ned i pressmeddelandet.

I december 2022 genomfördes en webbaserad enkät till Teknikföretagens medlemsföretag, med stöd av marknadsundersökningsföretaget POINT. Av de företag som svarat på enkäten var 96 procent små – eller medelstora företag (SME-företag), med 1 – 249 anställda, varför resultatet mycket väl speglar de mindre industriföretagens syn på hållbarhet. 

– Enkäten visar att Teknikföretagens medlemsföretag fortsätter att driva på hållbarhetsarbetet och dessutom att de har höjt ambitionsnivån. Industrin har tagit ledningen i omställningen och den är till stor del affärsdriven, säger Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.

Av resultatet framgår att 6 av 10 företag bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete och har definierat och arbetar mot mätbara hållbarhetsmål.

Hållbarhet betraktas som en affärsstrategisk fråga för företagen och främsta drivkraft är att det stärker varumärket, skapar högre kundnytta men också att det bidrar till innovationskraften i företaget (33 procent jämfört med 22 procent år 2019).

Att hållbarhetsfrågorna ses som affärsstrategiska kan också förklaras av att medlemsföretagen anger att såväl kunder som investerare i ökad grad efterfrågar leverantörer med ett hållbart produkterbjudande.

Andelen kunder som ofta efterfrågar mätetal kopplat till hållbarhet har ökat från 23 till 31 procent och andelen investerare som efterfrågar detta har ökat från 20 till 29 procent.

Industrins mindre företag efterfrågar samtidigt åtgärder för att fortsätta utvecklas hållbart.  Över hälften, 56 %, önskar stöd eller information om lagar som gäller hållbarhet, både om existerande lagar och kommande. Av företagen är det 29 procent som uppger att de behöver rekommendationer eller exempel på hur man kommer i gång med sitt hållbarhetsarbete.

– Med den omfattande lagstiftning som inte minst kommer via EU, är det av stor vikt att näringslivet får det stöd och den information som behövs för att lagverken ska kunna efterlevas, säger Maria Rosendahl.

Kontakter

Bilder

Länk till rapporten längre ned i pressmeddelandet.
Länk till rapporten längre ned i pressmeddelandet.
Ladda ned bild
Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen
Maria Rosendahl, näringspolitisk chef på Teknikföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum