Fastighetsägarna

Påbörja åtgärdsprogram för bostadsbyggandet

Dela
Bostadsbyggandet halveras visar ny statistik från SCB. För att vända utvecklingen behövs åtgärder på både kort och lång sikt. Fastighetsägarna föreslår att regeringen samlar fastighetsbranschen, byggföretag och finansiella aktörer för att påbörja ett åtgärdsprogram för bostadsbyggandet.

Ny statistik från SCB visar att bostadsbyggandet halverades under första kvartalet i år jämfört med första kvartalet 2022. Andelen påbörjade lägenheter i flerbostadshus minskade med 52 procent till 6 400 påbörjade lägenheter.

– Det är oroande men samtidigt väntat att bostadsbyggandet går mot en tvärnit. Det är uppenbart att det behövs åtgärder både på kort och lång sikt för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

– I det läge vi befinner oss i behöver alla aktörer agera för att vända utvecklingen. Ett första steg är att regeringen samlar fastighetsbranschen, byggbolag och finansiella aktörer för att diskutera åtgärder som kan genomföras omgående men också reformer på längre sikt för att skapa långsiktiga förutsättningar för ökat byggande, säger Anders Holmestig.

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Nu startar årets hyresförhandlingar i Jönköpings län29.9.2023 11:06:06 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Jönköpings län. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent i Jönköping och 11 procent i övriga 13 kommuner. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Halland29.9.2023 10:53:02 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Hallands län. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Kalmar29.9.2023 08:37:52 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Kalmar och flera kringliggande kommuner. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas med 12 procent i Kalmar och 11 procent i övriga 8 kommuner. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Sjuhärad29.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Sjuhäradsregionen. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 11 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

Nu startar årets hyresförhandlingar i Alingsås29.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu inleds hyresförhandlingarna om nästa års hyror i Alingsås. Fastighetsägarna menar att hyrorna behöver höjas 12 procent. Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna för att våra hyresrätter ska fortsätta förvaltas på ett långsiktigt och hållbart sätt. En aktuell Novusundersökning visar att även hyresgäster är inställda på att hyrorna kommer att behöva höjas i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum