Uppsala stift firar ny handbok på teckenspråk

Det är viktigt för alla människor att kunna fira gudstjänst på sitt eget språk. Därför har Svenska kyrkan nu översatt kyrkohandboken till svenskt teckenspråk.
- Det är viktigt för oss att visa på alla människors lika värde och plats i kyrkan. Vi vill att man ska kunna ta farväl av nära och kära eller säga ja till varandra i en kärleksfull högtid på sitt eget modersmål, i den mån det är möjligt, säger Kristina Åkerman, präst i Uppsala pastorat som arbetar med teckenspråkig verksamhet i kyrkan.
Handboken är efterlängtad av teckenspråkiga präster, diakoner och ideella medarbetare. Den kommer underlätta för det teckenspråkiga arbetet och bidra till ett mer sammanhållet gudstjänstfirande.
- Jag hoppas att handboken ska möjliggöra delaktighet och bidra till att skapa både bredd och djup i språklig mångfald. Att vi nu kan fira teckenspråkiga gudstjänster i linje med kyrkohandboken från 2017 är viktigt, säger Sanna Moberg som är konsulent för mångfalds- och tillgänglighetsfrågor i Uppsala stift.
Gudstjänsten firas helt på teckenspråk och sänds live på Svenska kyrkans hemsida där den också taltolkas till svenska. Du kan följa livesändningen här: https://www.svenskakyrkan.se/press/livesandningar
Läs mer om Uppsala stifts firande här: Mottagande av ny handbok på teckenspråk - Uppsala stift (svenskakyrkan.se)
FAKTA
- Hösten 2022 antog kyrkomötet översättningen av Kyrkohandboken (del 1) till svenskt teckenspråk.
- På pingstdagen, 28 maj 2023, tas kyrkohandboken emot i Uppsala domkyrka kl. 19.00
- Kyrkohandboken innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster, till exempel dop, vigsel, begravning och högmässa.
- Kyrkohandboken finns översatt till finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska samt fyra dialekter av romska. Dessutom finns kyrkohandboken i urval på svenskt teckenspråk, engelska, franska, spanska och tyska.
Kontakter
Emelie PeterssonPressekreterare
Tel:018-68 07 21emelie.petersson@svenskakyrkan.seBilder

Om
Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.
Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.
Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.
Följ Uppsala stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift
Låt oss prata om vårt kyrkliga kulturarv!7.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
När Lagunda församling har biskopsvisitation ligger mycket fokus på det kyrkliga kulturarvet. Församlingen har 10 äldre kyrkor och är en av de mest kyrktäta församlingarna, sett till per capita, i Sverige. Det här innebär att man är välsignad med en rik kulturell skatt och samtidigt utmanad med att förvalta byggnader och föremål på hållbara sätt, ur exempelvis ekonomi- och klimatperspektiv.
Färre utträden, fler döpta och fler konfirmerade26.3.2025 17:34:35 CET | Pressmeddelande
Den senaste statistiken gällande Uppsala stift (Gävleborgs län, Uppsala län och en del av Stockholms län) visar att antalet aktiva inträden ökar med 65% sedan 2020 och samtidigt minskar antalet aktiva utträden med 31%.
Unikt rekviem på svenska av Björklingemusiker11.3.2025 11:16:53 CET | Pressmeddelande
Nu på lördag 15 mars är det uruppförande av Magnus Kilvéns rekviem på svenska i Björklinge kyrka klockan 18.00. Rekviemet är en latinsk mässa för de döda, en själamässa. Magnus har översatt texten till svenska och komponerat ny musik för kör, stråkar och orgel.
Vuxennärvaro för Tierps unga27.2.2025 18:43:42 CET | Pressmeddelande
Den 5–6 mars och 9 mars visiterar biskop Karin Johannesson Tierps pastorat med temat Närvaron finns. I samband med den bjuder hon och kykroherde Mikael Arnqvist in till ett panelsamtal under onsdagskvällen, Café Existens, och vill prata om de vuxnas närvaro för de unga.
Hur ser vår tro ut om 8 år?18.2.2025 09:55:30 CET | Pressmeddelande
Det är en av flera frågor som står i centrum när Gamla Uppsala församling bjuder in till ett öppet samtal i Lötenkyrkan på torsdagskvällen. Församlingsherde Andreas Holm håller i samtalet där bland annat ärkebiskop Martin Modéus deltar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum