Här finns framtidsjobben
Inom de listade sektorerna har personer med naturvetenskaplig akademisk utbildning viktiga roller att fylla, bland annat som rådgivare, strateger och analytiker. På sina håll råder det huggsexa om kompetensen, särskilt bland de som är disputerade eller har specialistkompetens. Många bolag inom framför allt tech och life science upplever att de har svårt att rekrytera naturvetenskaplig kompetens.
Klimatarbetet driver på efterfrågan
Stundande klimatförändringar tillsammans med den tekniska utvecklingen ökar behovet av naturvetenskaplig kompetens.
- Analytisk, strategisk kompetens efterfrågas av alla typer av verksamheter i dag, många konkurrerar om samma personer. Att det inte finns tillräckligt med adekvata utbildningar är inte bara ett problem för de enskilda verksamheterna utan ett samhällsproblem, något som flera arbetsgivarorganisationer vi talat med bekräftar, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.
Stort behov av spetskompetens
Rapporten visar också att digitaliseringen stärker naturvetares arbetsmarknad. Behovet av spetskompetens inom området är stort.
- Det har blivit svårare att få tag på särskilt maskininlärning, dataanalys och annat som har med digitaliseringen att göra, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna, som författat rapporten.
En annan brist är forskarutbildade inom de naturvetenskapliga disciplinerna. Många sektorer halkar efter inom forskning och innovation, vilket kan leda till att Sverige tappar konkurrenskraft. Man kan också se att vissa frågor nu rör sig mellan sektorerna, kanske för att man söker sig till en mer innovativ kultur och infrastruktur. Exempel på det är food tech, ett nytt område inom Life Science men som egentligen kunde ha utvecklats inom livsmedelssektorn, som dock inte betraktas som lika snabbrörlig och innovativ som Life Science.
37 framtidsyrken
Rapporten innehåller också en lista över de 37 viktigaste framtidsyrkena för naturvetare. Ladda ner rapporten här för att se vilka de är: Rapporter - Naturvetarna
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seBilder
Om
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
Naturvårdshandläggare toppar löneutvecklingen inom miljöbranschen13.3.2025 10:44:10 CET | Pressmeddelande
Naturvårdshandläggare har högst löneutveckling inom miljöområdet visar fackförbundet Naturvetarnas senaste lönestatistik. Lönen ökade med 5,5 procent under 2024 vilket är högre än genomsnittet för alla naturvetare och högre än arbetsmarknaden i stort, som når upp till 3,9 procent.
Ny statistik: lönegapet inom IT-branschen största sen 201413.3.2025 10:28:45 CET | Pressmeddelande
Utbildade inom STEM som verkar inom IT kan se emot en högre löneutveckling än genomsnittsnaturvetaren i andra branscher, hela 10 procent. Men inte om du är kvinna. Inte sedan 2014 har naturvetare inom IT-branschen haft så högt lönegap mellan män och kvinnor, 18 procent, visar fackförbundet Naturvetarnas senaste lönestatistik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum